Jaké pocity máte z umístění ODS ve volbách?

Voliči z nás udělali druhou nejsilnější stranu v parlamentu a zároveň nejsilnější tradiční demokratickou stranu. To nás samozřejmě těší. Vše jsou to velmi pozitivní, ale i zavazující věci.

Co říkáte na výsledky na jižní Moravě?

Jestli mě něco překvapilo, tak je to síla na jižní Moravě. Výsledky jsou pro mě velkou radostí. Například v Brně máme skoro stejnou podporu jako v Praze. Jsem rád, že jsme toho s jihomoravskými kolegy dosáhli.

Kam podle výsledků voleb Česká republika směřuje?

To uvidíme. Je zřejmé, že se voliči přiklánějí ke stranám populistickým, extremistickým nebo novým. Z výsledků je vidět i boj o hodnoty a zahraničněpolitickou orientaci. Za nás můžu slíbit, že budeme silnou aktiv-ní stranou, která bude prosazovat, co slíbila voličům.

Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Velká poslanecká rošáda: za jižní Moravu zůstane jen devět politiků

Co způsobilo propad klasických politických stran?

Mimo jiné způsob, kterým se tady v posledních letech vládlo. Vládní strany nedokázaly využít hospodářský růst a neudělaly nic pro lidi. Lidé proto dali hlasy stranám, které jsou neukotvené. Všichni budeme muset přemýšlet, jak posílit demokratické síly v naší zemi.

Kdo jsou pro ODS potenciální koaliční partneři?

Zatím je vše otevřené, jednání bude složité. Jasně jsme však řekli, že s ANO vyjednávat nebudeme.

Nejlepší volební zpravodajství z vašeho kraje, kompletní výsledky všech obcí, vizitky poslanců. Sledování povolebního vyjednávání, reakce vítězů i poražených. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.

PETR UHLÍŘ