"S výběrem poplatků nebo jakýmkoli vybíráním příspěvků u Horního můstku nepočítáme. Samozřejmě od toho, že bychom alespoň nějaký příjem z turistiky v krasu měli mít, se nevzdáváme," uvedl starosta. František Kala připomněl, že Vilémovicím patří nejnavštěvovanější pozemky v Moravském krasu, kam ročně míří statisíce turistů.
   
Můstek nabízí již sto čtyřiatřicet let jedinečný pohled do hlubin nejznámější moravské propasti. Vilémovice vybíraly již za první republiky vstupné na můstek, který je však v majetku státu. Takto si kdysi vydělaly na obecní vodovod. Později od výběru ustoupily, ale několikrát se k němu krátkodobě vrátily. Argumentují tím, že dno propasti je obce, a to i s přístupovou cestou na můstek.
   
Vilémovice se v uplynulých letech opět rozhodly, že budou vybírat vstupné. Vyvolalo to ale odmítavé postoje turistů i speleologů provozujících Punkevní jeskyně propojené s Macochou. Obec proto pozemky před Horním můstkem pronajala od roku 2009 podnikateli Jiřímu Tichopádovi za sto tisíc korun na rok.
   
Ten pak s výběrem pokračoval. Spory se stupňovaly. Vznikaly hádky mezi turisty a výběrčími. Do sporu se nakonec vložila správa CHKO Moravský kras. Nájemní smlouva mezi obcí a podnikatelem již neplatí a obec nyní vstupné nežádá.
   
Nadále ale trvá na tom, aby získala část ze státních příjmů na této přírodní lokalitě. Tedy podíl z parkovného či vstupného do podzemí. O problému jedná obec i s ochranáři se Společností pro Moravský kras, která zastřešuje různé podnikatelské aktivity.
   
"Jsme rádi, že Vilémovice na výběru netrvají. Nalezení uspokojivého řešení bude složité a nebude hned tak, ale pokoušíme se o to," řekl vedoucí CHKO Leoš Štefka.