Již v předchozích letech si žáci mohli podat přihlášky na dvě střední školy. Přijímačky však dělali jen jednou. Letos mohou nově psát testy na obou vybraných školách, o přijetí či nepřijetí pak rozhoduje lepší z výsledků. S tím ale někteří ředitelé nesouhlasí.

Podle ředitele Biskupského gymnázia Brno Karla Mikuly jsou zkoušky pro školu neúměrná zátěž. „Problém vidím hlavně v tom, že je přijímací řízení ve dvou kolech. Je to zbytečné a spolu s digitalizací a přípravami nám spolupráce s Cermatem, který má zkoušky na starost, zabere několik dní. Navíc všechno řešíme téměř souběžně s maturitními zkouškami, takže je to pro nás administrativně téměř nezvládnutelné," uvedl Mikula.

Otec rodiny Petr Bartoň je 175 – 180 centimetrů vysoký, střední postavy, má zelené oči a hnědé vlasy. Vypadá na sedmatřicet až čtyřicet let.
Odhlásil děti ze školky, zrušila si směny v práci. Pohřešují čtyřčlennou rodinu

Dodal, že nenašel důvod, proč by testy měly být jednotné. „Myslím, že si školy umí žáky vybrat samy," dodal.

Plošné testování naopak nevadí řediteli bučovického gymnázia Jiřímu Vlčkovi. Jediný problém má s byrokracií. „Jakmile musíme dávat dohromady výsledky z naší i druhé školy, proces se prodlužuje. Také s tím souvisí mnohem více administrativy," vysvětlil.

To by podle něj mohlo vadit hlavně rodičům budoucích studentů. „Vzhledem k možnosti dělat zkoušky dvakrát, se žáci nedozví celkové výsledky hned druhý den, jak tomu bylo doteď, ale až začátkem května," zmínil Vlček.

Snížení kvality výuky kvůli jednotným přijímačkám se bojí Kateřina Prudíková. „Při tvorbě jednotných testů musel někdo stanovit nějakou střední cestu. Na výběrové školy se sice mají větší šanci dostat i slabší studenti, na druhou stranu se jim pak budou muset ti silnější přizpůsobit," myslí si matka letošního osmáka Adama.

Zmíněný problém má časem vyřešit zavedení spodní hranice pro přijetí ke studiu. V současnosti si ji určují ředitelé škol sami, čímž mohou regulovat, jakého žáka na školu přijmou a jakého ne.

Se zvládnutím testů by podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky neměl mít běžný žák deváté třídy problém. „K úspěšnému absolvování zkoušek stačí dobré zvládnutí učiva základní školy," ujistil.

Ilustrační foto.
Americký cestovatel vychválil brněnské podniky v prestižním The New York Times

I přes ujišťování někteří studenti neponechávali raději nic náhodě a na testy se pečlivě chystali. „Ve škole jsme si zkoušeli spoustu cvičných testů. Nejvíc jsem se asi připravoval na češtinu," řekl patnáctiletý Tomáš Cibulka z Lanžhota na Břeclavsku.

Ve středu, společně s další stovkou žáků, usiloval o přijetí na gymnázium v Břeclavi. „Matematika byla nakonec lehčí, než jsem čekal. Víc v pohodě pro mě ale byla právě čeština. V matematice bylo pár těžkých úloh. Nad nimi jsem se raději nezastavoval a šel dál. Nakonec jsem zjistil, že je stejně skoro nikdo neměl," popsal Cibulka.

Druhou možnost napsat si přijímací zkoušky budou mít studenti ve středu 19. dubna.

VIKTORIE POKORNÁ
REDAKTOŘI ROVNOSTI