Kapra zájemci mohli do středy koupit přímo u Apolla. Cena? Osmdesát korun za kilogram. „V místě výlovu je cena nižší než v obchodě,“ podotkl Pecha.

Ilustrační foto
Lidé pojedou z jižní Moravy uctít Gotta. České dráhy posilují vlaky

S hubenějšími úlovky letos počítají také zástupci Rybníkářství Pohořelice, kteří o posledním říjnovém víkendu pořádají tradičně hojně navštěvovaný výlov rybníka Vrkoč na Brněnsku. „Rybám neprospěly studené jarní měsíce, vliv mělo i loňské sucho. Kvůli nedostatku vody loňské násady ryb nedosáhly očekávané hmotnosti,“ komentoval ředitel firmy Roman Osička.

Výlovy rybníků na jižní Moravě

• Odhad úlovků: menší velikost ryb
• Důvody: studené jaro, loňské sucho, víc tropických letních dnů
• Odhad cen: stejné jako loni
• Cena kapra na výlovu rybníka Apollo na Břeclavsku: 80 korun za kilogram
• Odhad ceny vánočního kapra: 110 korun za kilogram

Termíny výlovů rybníků:
• rybník Olšovec na Blanensku 19. – 20. října
• rybník Dvorský na Hodonínsku 19. – 20. října
• rybník Vrkoč na Brněnsku 26. – 28. října
• Jaroslavický rybník na Znojemsku 29. října – 2. listopadu

Podle Pechy se na velikosti ryb projevilo i množství letních dní s extrémně vysokými teplotami. „Při tropických dnech ryby tolik nekrmíme, abychom je nezatěžovali trávením,“ vysvětlil Pecha.

Rybářství Hodonín i Rybníkářství Pohořelice ale ubezpečují, že své zákazníky uspokojí. Přestože jsou výlovy jihomoravských nádrží teprve na začátku, zástupci obou rybářství očekávají, že ceny ryb zůstanou na podobné úrovni jako v loňském roce.

Podobně to vidí ekonom Lukáš Kovanda. „Viditelné zdražení, jako jsme zažili loni i kvůli hromadným úhynům ryb, momentálně nepředpokládáme. K malému zvýšení cen za kilogram vánočního kapra může přispět inflace i růst mezd. Mezi prodejci ryb je ale velká konkurence, která tlačí ceny dolů,“ poznamenal Kovanda.

Za vánočního kapra podle něj lidé zaplatí okolo 110 korun za kilogram.

KAPR PO MAĎARSKU

Na výlov rybníku Vrkoč u Ivaně každý rok zavítají tisíce lidí. Letos se uskuteční na konci října. Pravidelně tam jezdí i kvůli rybím pochoutkám také amatérský rybář Tomáš Pacelt. „Můžu tam ochutnat různé druhy ryb, jako je sumec, štika či amur. Zkouším i rybí speciality, měl jsem uzeného úhoře a kapra po maďarsku,“ vyjmenoval muž.

Tradiční výlov rybníka Olšovec na Blanensku nabídne nejen gastronomický program už příští víkend. Po roční přestávce způsobené hromadným úhynem ryb se vrátí výlov na rybník Nesyt na Břeclavsku. „Očekáváme opět běžný výlov,“ potvrdil Pecha. 

OLDŘICH HALUZA

Ilustrační foto.
První Svatomartinské ochutnají o tři dny dříve. Letos bude výrazně ovocné