V moderní čtvrti bude podle návrhu architektů prostor pro rozšíření základní školy, výstavbu školky, obchodů i komunitního centra. „Ze soutěže měla vzejít taková podoba městské čtvrti, aby zajistila služby nejen pro nové obyvatele, ale i doplnila ty, které ve stávající části Černovic chybí,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander.

Novou zástavbu v lokalitě, kde část pozemků vlastní soukromý investor a druhou část město, má se starými Černovicemi propojit park.

Pole v Černovicích Na Kamenkách, kde se má stavět nové sídliště.
Nové byty v lokalitě Kaménky: Stavební firma má přílišný vliv, vadí kritikům

Porota složená z architektů a odborníků na rozvoj města, dopravu i životní prostředí vybírala ze šesti návrhů. Ten nejlepší vytvořila brněnská architektonická kancelář Kuba & Pilař architekti. „Návrhy předčily očekávání, na vítězném porota ocenila i to, že lze výstavbu rozdělit do několika etap,“ oznámil předseda poroty Jan Jehlík.

Upozornil také na to, že čtvrť není určená jen k bydlení. „Název čtvrti je odvozený od čtvrt hodiny, což je doba, do které by měli mít lidé pohodlně dostupné služby, obchody, školy. Cílem bylo vytvořit samostatnou část města, nikoli tak zvaný satelit,“ dodal Jehlík.

Plány na stavbu v jižní části lokality měla již před několika lety soukromá společnost Imos. Proti stavbě bytových domů ale protestovali obyvatelé Černovic. Sepsali petici, pod kterou se podepsalo několik stovek lidí.

Nová autobusová linka

Kritizovali především vysoké bytové domy, ale i to, že developeři plánovali více než tisíc bytů na starou zástavbu. „Lidé nesouhlasili s napojením na Charbulovu ulici, návrhy v soutěži ale počítají i jinými možnostmi spojení, například na Olomouckou ulici. Vyžadovali také lepší dopravní obslužnost, což zajistí nová autobusová linka," oznámila černovická místostarostka Šárka Korkešová.

Soutěžní projekty i s vizualizacemi uvidí lidé na výstavě, kterou na podzim uspořádají zástupci Kanceláře architekta města. Vítězný návrh by měl sloužit jako podklad pro urbanistickou studii. Podle ní se by měli odborníci navrhnout změny územního plánu.

Ilustrační foto.
Otevření kina Art se zpozdí kvůli azbestu. Odstranění vyjde na dva a půl milionu