Přestože má jižní Morava mnoho turistických atrakcí, turistů loni ubylo. Přijelo jich o osm tisíc méně než v předešlém roce. I tak zůstává Jihomoravský kraj druhý nejnavštěvovanější v republice. „Za poklesem může stát méně firemních a kongresových akcí," vysvětlila ředitelka jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.

Podle ní se zhoršilo i dopravní spojení. „Skončila letecká linka mezi Prahou a Brnem, ubylo leteckých spojů z Ruska a stále chybí dálniční spojení s Vídní," vyjmenovala Vojtová.

Naopak Vysočina si v počtu turistů polepšila. Přijelo jich o třináct a půl tisíce víc než v roce 2011. Žďársko v posledních letech častěji navštěvují zahraniční turisté. Především Němci, Rakušané, Rusové, Nizozemci nebo Italové. Láká je jak žďárský kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, tak i velké sportovní akce. Ty se konají ve Vysočina areně v Novém Městě na Moravě.

Nedávné mistrovství světa v biatlonu do regionu přilákalo desetitisíce turistů. „Bylo tady hodně Rusů i Němců, silné zastoupení měli samozřejmě Norové, ti k nám v létě tak moc nejezdí," uvedla vedoucí informačního centra v Novém Městě na Moravě Jaroslava Šmídková.

Cestovní ruch. Infografika

Podle turistky Edity Víškové je na Žďársku hezky v létě i v zimě. Pochvaluje si udržované běžecké stopy a místní restaurace. „Ale přivítala bych více nekuřáckých, protože dcera má astma. V poledne bylo v těch nekuřáckých plno a jinam jsme s ní jít nemohli," popsala problém žena z Rokycan. Dodala, že chtěla jít s rodinou na bowling, ale i tam narazila na problém s kouřením.

Zastavený čas

Petře Rajnoškové ze Bzence na Hodonínsku se líbila příroda a nový aquapark. „Překvapilo nás žďárské kino. Je skvělé, že je digitalizované. Ale jinak to tam vypadá, jako kdyby se zastavil čas," řekla turistka.

Na Vysočinu turisty láká i starobylá Třebíč. Obdivují tamní židovskou čtvrť a baziliku. „Jestli se mi něco jako turistovi na Třebíči líbí, tak jsou to ceny v restauracích. Jsem z Brna a rozdíl je znát," pochválil například Milan Vlček.

S úrovní služeb na Vysočině jsou turisté spokojeni. „Nevíme o žádných námitkách, o tom, že by jim tu něco chybělo nebo vadilo. Jen snad je to malá kapacita kempů. Kdyby se zvýšila, určitě by do Jihlavy přijelo víc turistů," konstatovala Markéta Melounová z jihlavského infocentra. Dodala, že s přírodou a úrovní hotelů jsou lidé spokojeni.

Přestože celkově návštěvníků na jižní Moravě ubylo, turistů z České republiky přibylo. Jedním z nich je i Pražan Daniel Němec, který jezdí s manželkou do vinných sklepů. „Mám tam pár přátel a po několikáté sklence většinou vždy začne spor, jestli je lepší Praha nebo Morava," řekl s úsměvem muž. Oproti zahraničním návštěvníkům, kteří si pochvalují nízké ceny, se Němcovi zdá na jižní Moravě draho. „Šel jsem do večerky koupit likér pro kamaráda a stálo mě to o polovinu víc než v Praze," řekl.

Oblíbeným výletním cílem v obou krajích jsou památky UNESCO. „Úbytku turistů jsem si nevšiml," uvedl průvodce z lednického zámku Vašek Kaplan. Kromě Slováků je nejvíc návštěvníků z Německa a Rakouska, jednou měsíčně přijede autobus s Japonci.