V listopadu třeba lidé mohou zamířit k rybníku u Popůvek na Brněnsku. „Účast na výlovu je rok od roku větší. Stále ale dokážeme poptávku zájemců uspokojit. Loni jsme třeba vylovili kolem sta metráků ryb," vyčíslil organizátor výlovu Jiří Štoček. Ceny ryb v Popůvkách nestanovili, Štoček ale slíbil, že budou podobné jako loni.

Podobné jako minulý rok má být i množství ryb. Rybáři čekají průměrnou sezonu. „Měli bychom vylovit asi 260 tun kaprů a dvacet až třicet tun tolstolobika," informoval například Martin Kozlík, který má na starosti výlovy rybníka poblíž Jaroslavic na Znojemsku.

Právě tam zamíří i tisíce dětí ze základních či mateřských škol ze Znojemska. „Zkušený rybář dětem vypráví o výlovu i o rybách. Čekáme, že za týden k nám zavítá asi dva tisíce školáků," poznamenal Kozlík.

Na výlov se chystá třeba i Brňanka Hana Viktorová s rodinou. „Pravidelně vyrážíme na výlov rybníka Vrkoč na Brněnsku. Dětem, které jsou ještě malé, je ryb líto, tak s námi nechodí. Ale já už se těším, až si zase nakoupím suroviny na vaření," svěřila se žena.

Výlovy jsou spojené i s programem pro návštěvníky, na většině pak lidem ve stáncích kromě čerstvých ryb prodají také různá hotová jídla. Bude to tak i u rybníka Na Ohrazdě v Býkovicích na Blanensku. „Příchozí tady najdou bohaté občerstvení, uzené ryby, rybí polévku nebo guláš," pozval za pořadatele Vladislav Randula.

I on potvrdil, že je v posledních letech zájem lidí o výlovy stále větší. „V Býkovicích mají v posledních letech úspěch. Loni přišlo asi pět set lidí," dodal Randula.

Výlov rybníka Vrkoč na Brněnsku přiláká vždycky desetitisíce návštěvníků. „Loni za tři dny přišlo asi šedesát tisíc lidí. Museli jsme dokonce rozšiřovat plochy k parkování. Víc zájemců by se sem už zřejmě ani nevešlo," zdůraznil obchodní náměstek pořádajícího Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek. Očekává, že letos vyloví asi 335 tun ryb.

Na Vyškovsku jsou naopak výlovy slabé. „Aktuálně nemáme prakticky žádný větší chovný rybník, který by se vyplatil. Ryb je málo a chov bychom museli dotovat, což se nám nevyplatí," informoval předseda rybářského svazu na Vyškovsku Radoslav Kotík. Stejná situace je podle něj i v přilehlých revírech.

Dva velké rybníky, Jejkal na Znojemsku a jedovnický Olšovec na Blanensku, už rybáři vylovili tento víkend. Ceny tam byly stejné jako v loňském roce.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ REDAKCE

Výlov rybníka? Dřina v bahně a také legrace

Blanensko – Rum, oheň, guláš. Několikrát za den zatáhnout síť a pak zase do tepla za kamarády. Tak vidí výlov spousta lidí, kteří se tlačí ve frontě před káděmi a reptají, že kapři jsou zas dražší než před rokem. Podle Josefa Kocmana, šéfa výlovu na největším rybníku Blanenska, jedovnickém Olšovci, je to však hlavně tvrdá dřina. Ve vodě, blátě, dešti i na mrazu. „Samozřejmě rum a oheň k výlovu patří. Ale jsou to okrajové záležitosti. V prvé řadě se musíme postarat o ryby a spokojenost zákazníků. Je to vyvrcholení naší celoroční práce," říká šedesátiletý muž.

Ví přesně, o čem mluví. V partě rybářů, kteří sloví rybník Olšovec, je už dvaačtyřicet let. „Začínal jsem v osmnácti jako obyčejný šlapač bahna a pomáhal tahat sítě. Tím si musejí projít všichni nováčci. Klíčová je ale dobrá parta. Jednotlivec při výlovu nic neznamená," zdůrazňuje rybář.

Na výlov se Jedovničtí chystají už tři týdny předem, kdy začnou Olšovec pozvolna vypouštět. V rybářské hantýrce se tomu říká, že se rybník strojí. V den výlovu je pak nástup na hrázi v šest hodin ráno, kdy se rozděluje práce. „Na lodích vyjedeme na konec loviště, kde rozprostřeme síť. Část lovné čety jde bahnem a táhne ji. Parťáci na lodích ji tlačí a přidržují u dna. Když dojedeme na začátek loviště, jdou první z vody dravé ryby. Candáti a štiky, protože jsou nejchoulostivější," popisuje práci rybářů při výlovu Kocman.

Pak nastává takzvané brakování, třídění ryb do kádí, odkud putují na stánky s váhami. Při práci jedovničtí rybáři podle Kocmana nepoužívají moderní techniku. „Nemáme mechanické kesery nebo jinou techniku. Všechno děláme postaru a rukama. Je to dřina, ale krásná. I když někdy nám počasí nepřeje, prší nebo mrzne. Chlapi jsou na to zvyklí. Výlov se musí dělat na podzim, protože ryba je v chladné vodě klidnější, a navíc tam má víc kyslíku. V létě by kapři lekli dřív, než bychom je vytáhli ze sítě," vysvětluje rybář.

Sítě zatáhnou Jedovničtí v den výlovu dvakrát až třikrát. A druhý den je čeká stejná porce práce. Při výlovu si však najdou čas i na trochu legrace. Je to pasování nováčků na rybáře. „Po zhruba čtyřech pěti letech, kdy nováček v naší partě pomáhá při výlovech, ho pasujeme na rybáře. Strčíme jej do kádě, aby se napil vody, zadek mu pocákáme bahnem a slavnostně ho poplácáme. A přečteme slavnostní řeč. Prošli si tím všichni a je to takový starý rybářský rituál," usmívá se Kocman.

Ryby, které Jedovničtí neprodají při výlovu, nabízejí před Vánocemi v okolních městech a obcích. „Spousta lidí ryby nejí, protože mají kosti. Někdo zase říká, že kapr smrdí bahnem. Není to pravda. Problém je většinou v přípravě ryby. Když se to umí, je kapr lahůdka," brání tradiční rybu nadšenec.

JAN CHARVÁT