Chtěla se v sobotu odpoledne vykoupat s kamarádkou v pohraničním jezeru Oširíd mezi Českou a Slovenskou republikou. Na ceduli u vodní nádrže poblíž obce Sekule Brňanku Hanu Wünschovou ovšem čekalo překvapení. Kromě zákazu lovu vysazených druhů ryb taky zákaz vstupu obyvatelům České republiky.

Okolí obce Sekule je často navštěvovanou turistickou destinací kvůli třem velkým jezerům. Soutok řek Moravy a Dyje v oblasti vytvářejí trojstátí. Na malém úseku sousedí Česká republika, Rakousko a Slovensko. „Přes víkend je u jezera přes pět set aut všech tří národností. Chytají tam ryby nebo se koupou a kempují v karavanech. Vstup je totiž zdarma," řekla starostka obce Sekule Pavla Maxianová.

Dvě stě čtyřicet balónků se ve čtvrtek vzneslo k nebi před brněnskou Katedrálou svatého Petra a Pavla na počest stejného počtu let od založení biskupství.
Nebe nad Petrovem zaplnily balónky. Brněnské biskupství oslavilo 240. výročí

Podle Wünschové se u jezera koupalo hodně lidí, včetně Čechů. „Když jsme s kamarádkou ceduli uviděly, velice nás to urazilo. Působilo to na mě dost nacionalisticky," prohlásila Wünschová.

Zákaz s kamarádkou ovšem nerespektovaly. „Nebyly jsme jediné," dodala.

Kdo zákaz na ceduli vylepil jasné není. Podle Maxianové došlo k nedorozumění, které napáchal bezcharakterní člověk. „Moc mě to mrzí. My tu žijeme tak, jako by se republika nikdy nerozdělila. Stojím si ale za tím, že naši lidé to určitě neudělali," dodala Maxianová. Ceduli ještě v pondělí dopoledne na její příkaz okamžitě odstranili.

Lev konžský. Ilustrační foto.
Lvi v zoo? Lidé je poprvé uvidí ve výběhu za víc než 17 milionů koncem srpna

Nádrž vlastní stát, kterou pronajímají rybáři k rybolovu. Pozemky v okolí vlastní fyzické osoby. Rybáři mají často zamezený přístup k vodě kvůli návštěvníkům.

Podle správce místních rybářů Vladimíra Pribyla tam dochází k častým hádkám mezi rybáři a návštěvníky. „Lidi si musejí uvědomit, že to není koupaliště, ale v prvé řadě rybářský revír, za který si rybáři platí nemalé peníze. Od některých koupajících jsou trochu diskriminovaní," řekl Pribyl.

Na facebookové stránce jezera Oširíd reagoval na incident rybář Roland Palkovič, podle kterého by u jezera lidé s karavany neměli co dělat. „Někdo kompetentní by je odtud měl začít vyhazovat," napsal Palkovič.

Více lidí si zde taky stěžovalo na odpadky, které po návštěvnících zůstávají a jejich bezohlednost vůči rybářům.

Ilustrační foto.
Účet za tropický červen? Osm set kolapsů, jeden skončil dokonce smrtí

Podle mluvčí veřejné ochránkyně práv Ivy Hrazdílkové se daný případ nedá právně posoudit, protože osoba, která ceduli vylepila, je neznámá a neví se, z jakých důvodů to udělala. „Pokud je někdo diskriminován ve smyslu antidiskriminačního zákona, může se proti tomu bránit u soudu. Pokud by měla ale osoba, která ceduli vyvěsila, objektivní důvod, nemusí o nedovolenou diskriminaci jít," dodala Hrazdílková.

LENKA JEBÁČKOVÁ