To se změní v momentě, kdy klid ulice naruší dunivý zvuk bicích a basové kytary. V parku už své nástroje ladí první letošní vystupující, kapela Pohledy z Brna. Areál se pozvolna plní prvními hloučky lidí. Někteří obchází dobře zásobené stánky s občerstvením, jiní si na louce zabírají místa, kde rozprostřou své deky.

V kukuřičném poli u Hrušek vzniklo bludiště.
Nová atrakce otevírá i na jižní Moravě. Soutěžení na čas v kukuřičném labyrintu

Mezi nimi a pódiem pobíhá očividně zaneprázdněný muž s vysílačkou. Je to hlavní organizátor Tomáš Mokrý. „Letos pořádáme už druhý ročník. Taková akce v Blansku podle mě chyběla. Chceme tady zaplnit určitou mezeru. Záměrem bylo zorganizovat velký hudební festival pro celý Blanenský okres. Zároveň je to akce určená pro celou rodinu. Podle toho jsme vybírali kapely i druh občerstvení. Každý si přijde na své. Atmo přiláká ty nejmladší. Buty a Čechomor ty starší a pro střední generaci jsou tu například Monkey Bussiness nebo Xindl X,“ popisuje Mokrý své záměry.

Od druhého ročníku si slibuje minimálně stejnou účast. Ta byla kolem dvou tisíc lidí. „Festival finančně podporují naši partneři. Soukromé firmy. Bez nich by se těžko uskutečnil. Město je do akce zapojeno pouze tím, že nám pronajímá park. Vedení města se zpočátku obávalo možného poškození parku následkem festivalového dění. Navrhli nám, jestli akci nechceme raději uspořádat mimo město. Někde na poli. To jsem nechtěl. Zámecký park je pro toto využití ideální a centrum města tím ožije,“ myslí si pořadatel.

Počet prodaných lístků zatím nelze odhadnout. Přesná čísla budou k dispozici až příští týden.

Požár střechy pohostinství v Cetkovicích na Blanensku.
Střecha cetkovické hospody v plamenech. Škoda? Přes milion korun

Pořadatel zase spěchá za svými povinnostmi. Na vystoupení se pomalu chystá kapela Atmo. Ta je populární hlavně u náctiletých posluchačů. I prostor před pódiem se plní převážně návštěvníky mladší generace. Počet lidí v celém areálu znatelně vzrostl. K vidění jsou tu mladé rodiny s dětmi, návštěvníci středního i staršího věku a výše zmíněná mládež.

Pro děti je u zámeckého rybníku připraven skákací hrad a nafukovací lezecká stěna. Ostatní využívají okolí rybníka jako relaxační zónu.

Doznívá poslední píseň skupiny Atmo a na řadě je známé folk-rockové seskupení Čechomor. Netrvá to dlouho a moderátor Jakub Kohák vítá hudebníky na pódiu. Obecenstvo je v tuto chvíli velmi pestré.

Hudba Čechomoru roztančila mladé i staré, muže i ženy. Důvěrně známé písně mají očividně velké množství fanoušků. Sázkou na jistotu je i vystoupení legendární ostravské skupiny Buty. Jejich nejznámější písně rezonují celým městem. V zámeckém parku sklízejí nadšené ovace.

Budova střední zdravotnické školy ve Vyškově.
Plán na mezigenerační bydlení padl. Ze školy může vzniknout ubytovna, sílí obavy

Nálada v parku je uvolněná. Lidé v pauzách mezi koncerty živě debatují, pijí a pochutnávají si na široké nabídce potravin. „Letos nás sem přilákalo Atmo. A taky Xindl X. Byli jsme i minulý rok. To tady možná byly lepší kapely. Hlavně Mandrage. Škoda, že nepřijeli i letos,“ sděluje usměvavá Kristýna Hájková z Blanska.

Její kamarádka souhlasně přikyvuje. O kousek dál sedí na dece spokojený manželský pár. „Na druhém ročníku mě hudebně nejvíc zajímá Čechomor. I Xindl X má dobré písničky. A Visací zámek, od těch znám taky pár písniček, tak si je při koncertě rád zazpívám. Rozhodně je skvělé, že je tady taková akce. Byli jsme s manželkou loni a přijdeme i příští rok. Jestli se festival bude konat,“ pochvaluje si Michal Juránek.

Krátce na to už areálem parku zní povědomé punkové hity kapely Visací Zámek. Masa lidí se vlní a poskakuje v rytmu svižných skladeb. Dobře rozpoznatelnou skupinou v pestré směsici posluchačů jsou nyní příznivci punku. V prostoru před pódiem dokazují, že nepatří do starého železa. Pracovníci ostrahy dokonce musí zasáhnout při bitce dvou jedinců, kteří si plácek u pódia spletli s boxerským ringem. Zásah ostrahy je naštěstí rychlý a účinný.

Visací Zámek má úspěch a přidává dvě písně navíc. Pak se loučí s blanenským publikem a na programu jsou už jen Monkey Business a písničkář Xindl X.

Jedním z výrazných prvků v kampani před posledními volbami byly koblihy hnutí ANO (na snímku je rozdává Andrej Babiš).
Politické strany zbrojí na volby. Lákají na lékaře nebo buchty a koblihy

Je půl deváté a počet příchozích z velké části zaplnil prostory parku. Pražská kapela Monkey Business strhne posluchače hned v první písni. Zpěvák Matěj Rupert to s návštěvníky umí. Koncert nemá hluchá místa a velká část publika tancuje s úsměvem na tváři.

Nalezneme mezi nimi opět všechny věkové kategorie. Rodiče drží na ramenou malé děti, starší dámy se pohupují jako mladice a ani ti mladší se nenechávají zahanbit. „Je to paráda. Chválím výběr hudebníků. Na třetí ročník by ovšem pořadatelé měli pozvat i nějakou ženskou interpretku,“ rozplývá se Jan Gerych z Brna.

Kousek od něj tancuje mladá žena. „Já jsem přijela hlavně kvůli Buty. Chtěla jsem slyšet naživo písničku Mám jednu ruku dlouhou. To mi splnili. Takže jsem spokojená. A pochvalu si zaslouží i zdejší výběr jídla,“ shrnuje své dojmy Sandra Červinková z Brna.

Posledním účinkujícím je Ondřej Ládek alias Xindl X. Na populárního písničkáře v parku čekají v hojném počtu dobře naladění posluchači. Pořadatel festivalu může být spokojen.

Vědci odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.
Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Akce měla dobře zvolenou dramaturgii. A to nejen hudebně. Nabídla přesně to co organizátor slíbil. Příjemných dvanáct hodin zábavy, kde si každý najde něco pro sebe. Nezbývá mu než popřát, aby tržby pokryly náklady a on mohl i s celým týmem uspořádat i další ročníky.