Zkomplikovalo s enějak pořádání kontrol, když k restauračním a ubytovacím zařízením přibyla evidence tržeb v obchodech?
Děláme je podle plánu, žádná komplikace nenastala. V obchodech jsme ale museli změnit způsob kontroly.

Celé téma věnované elektronické evidenci tržeb najdete ve čtvrtečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

POMOHLO ZAVEDENÍ EET A KONTROLNÍHO HLÁŠENÍ OMEZIT DAŇOVÉ ÚNIKY?
Kdykoliv v minulosti padl nápad na zavedení povinných pokladen v obchodech, byl kolem toho obrovský humbuk. Až Sobotkova vláda byla ta, která povinné pokladny (jejich modernější verzi elektronickou evidenci tržeb přes internet) dokázala prosadit a uvést v život. Vůbec první, kdo Andreji Babišovi myšlenku zavést EET vnukl, byl Zdeněk Honek, majitel cestovní kanceláře Vítkovice Tours. Systém poznal v Chorvatsku, kam jeho kancelář pořádá zájezdy. Babiš, který se takto rád nechával „inspirovat", přijal myšlenku za vlastní a balkánský systém začal přepisovat do českých reálií. Už když se zákon o EET chystal, budil velké vášně. A soudě podle výsledku Panelu Deníku, tento stav trvá. Regionální osobnosti jsou v pohledu na EET a „sesterský" systém kontrolních hlášení rozděleny skoro přesně půl na půl.

Podle 47,5 % panelistů Deníku Rovnost pomohlo zavedení EETa kontrolního hlášení omezit daňové úniky. O opaku je přesvědčeno 52,5 % respondentů. Na tuto otázku odpovídalo 59 lidí.

Čím se liší kontroly v obchodech od těch v restauracích nebo kavárnách?
V obchodech se musí kontroly odhalit. Provedou kontrolní nákup, za ten zaplatí a dostanou účet. Pak se ale představí s průkazem, protože musí nákup zase vrátit. Oproti tomu v restauracích mohou zůstat anonymní, pokud není nějaký problém s evidencí tržeb.

Jaké nyní dělají podnikatelé v evidenci tržeb nejčastější chyby?
Dříve to byly chybějící údaje na účtenkách. To už ale hlavně dodavatelé pokladen napravili. Dnes je tak problém většinou nevydaná účtenka.

Snaží se při kontrolách prodejci nějak vymlouvat?
To nedělají. Nevydaná účtenka je jasná.

Dá se říct, v jakých typech provozoven dochází nejčastěji k porušování zákona a nevydávání účtenek?
Paušalizovat se nijak nedá, nejde o žádnou specifickou skupinu podnikatelů. 

Jakou nejvyšší pokutu jste dosud udělili a za co to bylo?
Rekord je pětatřicet tisíc korun. Pokutu dostala prodejkyně za to, že vůbec neměla pokladnu k evidenci tržeb. Byli jsme u ní na kontrole přitom dvakrát.

Podle čeho stanovujete výši pokuty?
Přihlížíme k typu prodejny a také k obratu. V tomto případě šlo patrně o citelnou pokutu. Sankce můžeme udělit buď přímo při kontrole nebo takzvaným příkazem, který je zrychlenou formou správního řízení. Nejčastější je právě příkaz, protože pro udělení pokuty na místě musí být přítomen podnikatel. To úplně vždy nejde.