Slunečníky, stoly, židle. Dřevo i kov. Zloději berou všechno, tvrdí mluvčí brněnských policistů Bohumil Malášek. Krádežemi, které přicházejí každoročně s letní sezonou, se teď zabývá on i jeho kolegové z celé jižní Moravy. Na pozoru se mají hlavně majitelé zahradních chat a restauračních zařízení. Někteří se brání kamerovým systémem.

Škodu téměř jedenadvacet tisíc korun způsobil před dvěma týdny zloděj slunečníků v Šatově na Znojemsku. „Šlo o dva reklamní slunečníky s logem jednoho českého pivovaru. Stály na volně přístupné předzahrádce tamní restaurace. Pachatel si kromě nich odnesl i čtyři betonové podstavce sloužící jako závaží," popsala případ mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Podobnou zkušenost mají v jedné hodonínské restauraci. Jen pár dní po krádeži slunečníků na Znojemsku řádil neznámý zloděj i tam. „Majitel restaurace nám oznámil, že mu ze zahrádky před podnikem někdo odnesl kovové židle a stoly. Škodu odhadl na sedm tisíc korun," sdělil mluvčí hodonínských policistů Petr Zámečník. Současně dodal, že podobných krádeží nepřibývá. „Řešíme jich každoročně přibližně stejný počet. Nanejvýš dvacet," řekl mluvčí.

V restauraci Stará Pošta v Rousínově na Vyškovsku problém se zloději vyřešili. „Před dvěma nebo třemi lety nám ze zahrádky ukradli dřevěnou lavici. Od té doby máme kamerový systém. Žádné potíže se zloději jsme od té doby neměli," uvedl jeden ze zaměstnanců restaurace.

O tom, že ani zabezpečení nemusí vždy pomoct, se ale přesvědčili v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku. Na terase turistického občerstvení si tam asi před třemi týdny vyhlédl zloděj zahradní nábytek a slunečníky. „I když byla křesla zabezpečená ocelovým lankem s visacím zámkem, podařilo se neznámému pachateli odnést si osmadvacet kusů nábytku. K tomu si přibalil ještě tři reklamní slunečníky. Škoda je téměř třicet tisíc korun," sdělila mluvčí břeclavských policistů Kamila Haraštová.

Zmizel i krokodýl

Kromě majitelů restaurací mají se zloději v letních měsících problémy i někteří zahrádkáři. Na nepříjemnou zkušenost si vzpomněl například Brňan Lukáš Šulc. „Mou zahrádku v brněnském Jundrově navštívil neznámý zloděj loni. Odnesl si kytky, které jsem tam pěstoval. Škoda byla několik stovek korun. Od té doby jsem na sázení květin zanevřel," svěřil se Šulc.

Pro ještě neobvyklejší lup si přišel zloděj na zahradu rodinného domu v Ořechově na Brněnsku. O případu informoval na začátku minulého měsíce mluvčí brněnských policistů Malášek. „Zloděj nejdříve násilím překonal zámek boční branky. Na zahradě si pak vybral zvláštní lup. Odnesl si dřevěného vyřezávaného krokodýla, plastový domek a dětské autíčko. Majitel škodu vyčíslil na nejméně dvacet tisíc korun," popsal málo obvyklý případ policejní mluvčí.

Sezona letních krádeží pravidelně končívá s příchodem podzimu a zhoršujícího se počasí. Do té doby budou mít majitelé restaurací, chat a zahrádek pravděpodobně ještě o několik desítek slunečníků nebo kusů zahradního nábytku méně.