VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zemědělci mají z polí laguny, po labutích dojde na komáry

Jižní Morava – Letošní zima trápí také zemědělce. V polích se vytvořilo více lagun než v minulosti. 

26.2.2017
SDÍLEJ:

Laguny v polích na Hodonínsku.Foto: DENÍK/Petr Turek

Petr Chaloupka zatím neví, co na jeho poli u Mistřína na Hodonínsku na jaře vyroste. Po mrazech, tání sněhu a deštích má místo orné půdy k dispozici lagunu. „Voda je hluboká i dvacet centimetrů, čehož využilo šedesát labutí, které se mi nyní usadily na poli. Voda se u nás drží více nejen kvůli promrzlé půdě a srážkám, ale také kvůli tomu, že jde o poddolované území," řekl Chaloupka.

Podle něj se letos na Hodonínsku a Kyjovsku vytvořilo mnohem více lagun než v minulých letech. Země je ještě promrzlá až do hloubky pětatřiceti centimetrů, zamrzlé jsou i drenážní systémy, takže voda neprosakuje. „V zemi je od podzimu zaseté obilí nebo řepka, pokud tady voda bude stát ještě čtrnáct dnů a mrazy tento stav zakonzervují, tak to bude špatné. Ozim se bude muset zaorat a pole znovu osít, ale čím? O ječmen není zájem, jarní řepka je pěstitelsky náročná a výnosově riskantní, asi se budou muset zvětšit plochy pro kukuřici a slunečnici," upozornil Chaloupka.

Právě pokud se tyto laguny udrží na polích déle než měsíc, mohou se v nich podle Oldřicha Šebesty z protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice objevit i některé druhy komárů. „Nešlo by však o záplavové druhy, které způsobují kalamity a ve velkém obtěžují lidi," uvedl Šebesta.

Zároveň upozornil, že samičky záplavových komárů navíc pro snůšku vajíček nevolí místa, kde se orá. „Preferují lužní lesy a louky, které bývají pravidelně zaplavované. Pro nás jsou zvláště závažní dospělí komáři, kteří se objevují v létě, jsou agresivnější a rozletují se do větších vzdáleností," sdělil epidemiolog.

Na Břeclavsku je situace o něco lepší. „U nás v poslední době moc nenapršelo, jen devět milimetrů, takže žádná tragédie. Sice bude ještě chvíli trvat, než se voda vsákne do půdy a ta trochu vyschne, ale o ozimy zatím obavy nemám," řekl předseda břeclavské Okresní agrární komory Antonín Osička.

Podobně to vidí i jeho kolegyně ze Znojma Jana Balmbergerová. „Zatím od našich členů nemám informace o problémech," zmínila ředitelka znojemské Agrární komory.

Autor: Petr Turek, Redakce

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Pro Martina Lichevníka se jeho dlouholetý koníček stal nakonec řezbářským řemeslem.

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Uvařili Idiota či tekutý perník. Sládci připravili vánoční pivní speciály

Jižní Morava – Jedenáctka, dvanáctka, třináctka? V břeclavském minipivovaru Frankies připravili pro milovníky piva před Vánocemi dokonce dvacetistupňový speciál. Majitelé pivovarů na jihu Moravy sází na méně tradiční piva. Některé druhy už jsou téměř vyprodané.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT