K obezitologii se dostala přes léčbu pacientů s cukrovkou. „V ordinaci jsem se setkávala s nárůstem případů diabetiků druhého typu. Tedy těch, kteří mají nadváhu nebo obezitu. Cukrovka se přitom zlepší, pokud se jim podaří zhubnout. Proto jsem začala pracovat na klinice, kde ambulantně a chirurgicky řešíme obezitu,“ vzpomíná na své začátky sedmačtyřicetiletá absolventka lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Pacienti, s nimiž se setkává, chtěli podle ní k lékařce, která dříve byla tlustá a zhubla. I proto si ji vybrali. „V těhotenství jsem přibrala. Štíhlá podle módních tabulek nebudu nikdy, geny mi nepřály. Zvládla jsem ale shodit třicet kilo,“ říká.

Díky zkušenostem napsala knihu. Odpovídá v ní na časté otázky, které jí pacienti kladou. „Na jednom místě najdou ženy triky a fígle, jak shodit a nepřibrat,“ říká doktorka.

Ilustrační foto.
Cizí studenti o Brně: oblíbené rozjezdy, frustrující neznalost angličtiny u lidí

Zájem o knihu ji překvapil. „Mnozí si přišli pro autogram. A muži chtějí, abych napsala knihu i pro ně. Kvůli vyváženosti,“ směje se.

Zvažuje také napsání knihy o chirurgické léčbě těžké obezity, takzvané bariatrii, pro laiky. „Lidé o ní mnoho nevědí. A spíše se bojí. Myslí si, že po zákroku budou zvracet nebo nebudou moct jíst jako dřív,“ přibližuje.

Podobná operace přitom může pomoci i diabetikům druhého stupně. „Před operací mají pacienti inzulinu, který snižuje cukr v krvi, dostatek. Jenom nefunguje tak, jak má. Po zákroku začne hormon v tkáních fungovat lépe. Výsledkem je, že pacienti, kteří si dříve museli několikrát denně píchat inzulin, odchází jen s několika tabletami. Je to skoro zázrak,“ vysvětluje specialistka.

Ilustrační foto.
Důchodci v provozu? V ohrožení. Tvoří polovinu mrtvých cyklistů na silnicích

Obézních i diabetiků je podle Pichlerové mnoho. „Je škoda, že nejsou větší obezitologická střediska i na Moravě. Často přemýšlím o otevření pobočky kliniky, na které působím, i v Brně a o návratu domů. Uvidím, jak se vše vyvine,“ zamýšlí se brněnská rodačka.

TEREZA KOŠŤÁLOVÁ