Výběrovou komisi budou krajští radní schvalovat dnes. „V současné době se pracuje na jejím složení. Budou tam zástupci kraje, samosprávy a odborné části,“ řekl minulý týden krajský radní pro zdravotnictví Igor Chlup, který byl i městským zastupitelem v Podivíně na Břeclavsku.

Od Nového roku radní pověřili zastupováním na dočasně neobsazeném vedoucím místě tamního náměstka pro lékařskou péči a bývalého ředitele Úrazové nemocnice v Brně Petra Svobodu. Řídil kyjovskou nemocnici v letech 2012 až 2014. „Asi se do výběrového řízení přihlásím,“ sdělil současný statutární zástupce nemocnice. Tu podle něj čeká v letošním roce především nákup nových přístrojů, na které zdravotnické zařízení sehnalo loni zhruba stomilionovou dotaci.

Ilustrační foto
Nemocnice lákají sestry: na levný byt i dopravu zdarma

Zcela jasno má o své účasti v konkurzu i bývalá ředitelka Danuše Křiváková. „Určitě se nepřihlásím, považuji to za zbytečné, když mě tam nechtějí. Ani mě neosloví s pozváním do výběrové komise,“ myslí si Křiváková.

V prosinci ji odvolalo deset krajských radních, včetně tří spolustraníků ze sociální demokracie. Oficiálně na základě podnětu z odboru zdravotnictví. Křiváková je však přesvědčená, že důvodem byla její kritika Sobotkova vedení po loňských neúspěšných parlamentních volbách. „Upozorňovala jsem na neplnění volebního programu a ztrátu důvěry u lidí, ale nevyvodila se žádná osobní odpovědnost. Doporučovala jsem dělat politiku pro lidi, ne jen pro svoje korýtka,“ vysvětlila Křiváková, která zůstává předsedkyní kyjovské ČSSD i městskou radní.

Vedení kyjovské nemocnice
• od ledna 2018: Petr Svoboda
• duben 2014 až prosinec 2017: Danuše Křiváková (po mimořádném jednání koalice jmenovaná krajskými radními)
• únor 2012 až duben 2014: Petr Svoboda (jmenovaný krajskými radními)
• listopad 2010 až leden 2012: Josef Pejchl (nejdříve jako krizový manažer, po více než půl roce ho krajští radní jmenovali ředitelem)
• leden 2005 až listopad 2010: Igor Kalix (rezignoval na vlastní žádost, oficiálně kvůli odlišné koncepci)
• počet zaměstnanců: 1052
• počet lůžek: 478

Chlup se nechtěl k odvolání vracet. „Zbytečně se kvůli tomu udělala bublina, věc je uzavřená. Důležité je další směřování zdravotnictví v kraji a zabezpečení péče. Doufám, že nemocnice bude mít skvělého manažera,“ uvedl krajský radní.

Na druhé straně ale uklidnil vedení krajských zdravotnických organizací po prohlášení hejtmana za ANO Bohumila Šimka. „Personální změny v krajských nemocnicích jsou a budou součástí změn, které naše zdravotnictví čekají v nejbližších měsících,“ řekl hejtman krátce po odvolání ředitelky Křivákové. Radní pro zdravotnictví však minulý týden uvedl, že neví o obměně v jiné nemocnici.

Podle předsedy nejsilnějšího opozičního klubu v krajském zastupitelstvu Antonína Tesaříka bylo už odvolání ředitelky kyjovské nemocnice překvapení. „Nemáme k tomu dostatek informací. Vedení kraje zaměřuje pozornost na oblast zdravotní péče, kterou chce řešit zřejmě souborem změn, včetně personálních,“ vyjádřil se šéf lidoveckého zastupitelského klubu a bývalý ředitel hodonínské nemocnice.

Ilustrační foto
Virózy a hrozící chřipka: pacienti už plní ordinace