Případ se stal loni jedenadvacátého srpna večer v chatce u Suchohrdel na Znojemsku. Žena si ke Kovaříkovi přišla pro věci. On ji ale napadl a začala volat o pomoc. V tu chvíli přiběhl její šestačtyřicetiletý známý, aby ji bránil. „Začali se prát a upadli na zem. Kovařík pak muže dvakrát bodl, jednou do do levé ruky a pak do prsou,“ konstatoval před časem v obžalobě státní zástupce Milan Richter.

Obžalovaný se hájil tím, že se jen bránil. "Měl jsem strach, protože do chatky vběhl muž se sekerou v ruce, tak jsem popadl nůž a bodl ho do ruky. Nechtěl jsem ho zabít, jen jsem se snažil, aby pustil tu sekyru. Že bych ho bodl i do prsou, o tom nevím. Asi se nůž svezl po té ruce,“ hájil se Kovařík.

To však vyloučil soudní znalec z oboru lékařství Michal Zelený. Ten uvedl, že Kovaříkova verze je nemožná. "Rána na paži byla z vnější strany, nahoře u ramene. I kdyby poškozený ruku vytočil, nemohl by se nůž svézt dolů k hrudníku,“ upozornil při jednom z minulých soudních jednání znalec.

Sekera? Neobjasněno

Otázku sekery se soudu nakonec nepodařilo zcela objasnit. Zatímco Kovařík tvrdil, že s ní na něj poškozený šel, napadený muž naopak uvedl, že ji jen našel na zemi a odhodil pryč. „Vběhl jsem dovnitř, kde stál nad ženou Kovařík s nožem v ruce a vyhrožoval, že ji zabije. Sekeru, která tam ležela, jsem jen odhodil pryč a chytil jsem útočníkovi ruku s nožem. Zbraň jsem se mu snažil vytrhnout,“ popsal svou verzi situace pobodaný.

Obžalovanému hrozilo za pokus o vraždu deset až osmnáct let vězení. Polehčující okolnosti státní zástupce nenašel. Naopak upozornil, že Kovařík už byl v minulosti několikrát trestán. „Ve vězení byl kvůli opakovanému napadení,“ řekl Richter. Muži navrhoval trest v první třetině sazby.

Kovaříkova obhájkyně Margita Dostálová naopak požadovala buď zproštění obžaloby kvůli nutné obraně, nebo překvalifikování činu na ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. „Klient se pouze bránil, protože měl strach z muže se sekerou,“ vysvětlila v závěrečné řeči obhájkyně.

Tomu však soudce Michael Vrtek neuvěřil a Kovaříka poslal do vězení se zvýšenou ostrahou na třináct let. „Obžalovaný ve chvíli, kdy poškozeného na zemi bodl, neodvracel hrozící a trvající útok. Do hrudi navíc bodl velkou silou. Musel vědět, že ho může i zabít,“ odůvodnil rozsudek předseda senátu.

Státní zástupce i obžalovaný s advokátkou si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.