Tentokrát ovšem v omlazené podobě a v obnovené nádrži. „Přestala nám fungovat technologie na úpravu vody. Filtrace ji nestíhala udržovat v odpovídající kvalitě a akvárium stále častěji zarůstalo řasami. Nezbylo proto nic jiného než zařízení zrekonstruovat. Bohužel při změně prostředí, již musel původní žraločí pár absolvovat, oba jedinci následkem stresu uhynuli," nerad si připomíná smutnou událost a důvod, proč obyvatelé mořského akvária nebyli tak dlouho k vidění, ředitel zoo Martin Krug.

Po náročné výměně filtru a doplnění další příslušné techniky odborníci na akvária utvořili korálový útes a poté už se mohlo začít s osazováním nádrže rybkami, korály a dalšími mořskými živočichy.

Krásnou tečkou byl příchod mladičkých žraloků. Zatímco jejich předchůdci měřili už něco přes metr, nováčci mají zatím sotva padesát centimetrů. Pohled na ně je zato zajímavější. „Díky korálovému útesu a společnosti rybek nejsou odkázaní na jednotvárný pohyb původního páru, který kroužil stejnou trasou stále dokola, ale mohou si užívat možností, jež jim skýtá korálový útes. Expozice využívající i různobarevných světel je tak daleko zajímavější i pro návštěvníky," říká zooložka Lenka Štursová.

Žraločí mláďata pocházejí z Indického oceánu a do republiky přiletěla ze Srí Lanky na vídeňské letiště.

BOHUNA MIKULICOVÁ