Souboje i raně středověký tábor předvádějí nadšenci z kmenového svazu Styrke. „Předmětem této ukázky je rychlý střet dvou bojových skupin. Ukazujeme divákům, jak vypadali bojovníci Velké Moravy. Filmové ztvárnění nebývá příliš věrné. Naši bojovníci jdou do souboje velmi tvrdě a na to, aby se svoji zbraň naučili dokonale ovládat, potřebují mnoho let,“ přibližuje Tereza Kittlerová ze souboru Styrke s tím, že skupinu a další přátele tvoří lidé z různých míst Moravy i z Čech.

Ukázka souboje střídá další a desítky lidí včetně malých dětí boje bedlivě sledují. „Ten má velkou šavli tati, že?“ ukazuje na vousatého velkomoravského bojovníka asi pětiletý klučík. „To je meč Toníku,“ opravuje chlapce otec.

Do areálu Slovanského hradiště v Mikulčicích přijíždějí další a další turisté. Někteří auty, jiní na kolech, část dokonce linkovým autobusem, který má zastávku jen pár desítek metrů od dobového ležení. Bojovníci se utkávají opět, v další ukázce dvojic. Za nimi jsou dobové přístřešky s kuchyní, několik stanů pro nocleh, dvě ženy se starají o to, aby v ohništi nevyhasl oheň.

Ilustrační foto.
Při noční srážce aut mezi Veselím a Blatnicí zemřel člověk. Pět lidí se zranilo

Mezi přihlížejícími je také Tomáš Vojtěšek ze Šlapanic u Brna s rodinou. „Jezdíme sem každý rok a už to tady dobře známe. Líbí se nám tady, pro děti je to zpestření dne a určitě se jim tyto zážitky hodí i ve škole při výuce dějepisu,“ říká Vojtěšek a dál zaujatě sleduje souboje mužů.

O kousek dál se občerstvuje skupinka cykloturistů. „Jsme tu prakticky náhodou. Je tady moc hezky, počasí vyšlo a souboje byly zajímavé. Možná vyrazíme i na rozhlednu,“ naznačuje Ladislav Vastak z Černíče u Telče.

Ukázky končí a lidé nadšeně tleskají. „Děkujeme a těšíme se na další setkání. Příště například ukážeme, jak se tehdy vařilo, jak s jedlo, a že se od Velké Moravy lidé příliš nezměnili,“ zve na další ukázky Kittlerová.

Ukázky života starých Slovanů pokračují v Mikulčicích i v neděli a také v pondělí 7. července.