Nejvíce srážek bylo na Znojemsku. „Důležitý je úhrn srážek za dvaasedmdesát hodin. Do sobotního rána napršelo na jihu Moravy třicet až šedesát milimetrů," sdělila Deníku Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Na stanici v Dyjákovicích na Znojemsku naměřili meteorologové podle Záluské za dvaasedmdesát hodin 66,2 millimetru. „Měsíční průrměr za duben je zhruba třicet milimetrů srážek," doplnila Záluská.

Na Hradecké ulici v Brně se po dešti vytvořila rozsáhlá laguna.
VIDEO: Přes osmdesát nehod i zatopená ulice. Jihomoravané čelí nepřízni počasí

Na řece Svratce ve Veverské Bítýšce na Brněnsku platil v sobotu ráno druhý stupeň povodňové aktivity. Dále ho vodohospodáři zaznamenali na profilu Balinka v Balinách nebo na Poříčí v Brně.

Další toky na jihu Moravy měly svou hladinu na prvním stupni povodňové aktivity. To se týkalo například řeky Jevišovky na Znojemsku, Svratky v Židlochovicích, Bobrůvky na Tišnovsku nebo Oslavy v Oslavanech na Brněnsku.

Poliklinika na Lesné se může pyšnit novou pediatrií, hlavním vstupem s recepcí a jednotným informačním systémem.
Nové ordinace i čekárna. Podívejte se, jak se mění poliklinika na Lesné v Brně

Na vodní nádrži Nové Mlýny se v pátek zvýšil odtok do řeky Dyje až na hodnotu 150 kubíků za sekundu. Průtok v Dyji tak řízeně dosáhl prvního stupně povodňové aktivity. „Ve spolupráci s Lesy České republiky byla část průtoku z Dyje převedena do obory Soutok, kde jsme přistoupili k řízenému zaplavení lužních lesů," sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V sobotu začal platit druhý stupeň povodňové aktivity také na řece Jihlavě v Ivančicích na Brněnsku, na Svratce v Židlochovicích a ve vodní nádrži Nové Mlýny na Dyji. V sedm hodin večer byl průtok 233 kubíků za sekundu.

Hasiči vyjížděli kvůli vodě například k zatopené silnici v Hevlíně na Znojemsku, voda také zaplavila sklep v Drnovicích na Blanensku.

Před vydatnými dešti, které mohou na jižní Moravě zvedat hladiny řek, varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha před povodňovými stupni platí pro Znojemsko, Brněnsko a Blanensko až do nedělního poledne. Podle meteorologů se také v sobotu může objevit občasný déšť nebo přeháňky. Srážky ustanou až ve večerních hodinách.