„Pokud předpěstováváte, je vhodné, aby byla sadba, než přijde na své konečné stanoviště, asi 3 týdny otužovaná. A aby si zvykla na přímé slunce, kolísající teploty i vítr,“ radí zahradnice Lenka Šulcová, kterou organické pěstování zeleniny a ovoce živí. 

Rajčata a jinou plodovou zeleninu vysazujeme až po 15. květnu po Ledových mužích. Bude-li ale tento rok chladno, raději počkejte, aby sadba nenastydla či dokonce nenamrzla. Po výsadbě rostliny a výsevy v případě potřeby chraňte bílou netkanou textilií,“ doplňuje Lenka Šulcová.

Top 5 neobvyklých druhů zeleniny. Možná je uvidíte poprvé v životě:

Zdroj: Youtube

„Ven se dá zasít cokoliv. Jde o to, co se ujme. Když máte malou zahrádku, tak doporučuji maximum předpěstovat. Budete mít plně obsazené záhonky a vzniknou v nich zbytečné mezery, když se něco neujme. V březnu se můžete spolehnout například na špenát. Je nenáročný a lépe roste, když jsou kratší dny. Je dobré to udělat co nejdříve. Nestihnete-li to, pak velmi rychle začne vyhánět do květu,“ uvádí Denisa Tomášková, permakulturní designérka a lektorka.

Ven ale můžete zasít také mangold neboli řepu cviklu či klasickou červenou řepu. Tu můžete sít během celého roku.

„Chcete-li mít čerstvé listy do salátu nebo bulvičky, tak můžete jednou za 3 nebo 4 týdny nasít další řádek. A tak pokračovat až do léta, průběžně potom dorůstá a budete mít po celý rok zásobu vitaminů,“ říká Tomášková.

Pěstování zeleniny není jen starost, ale může to být i veliký relax.Pěstování zeleniny není jen starost, ale může to být i veliký relax.Zdroj: Shutterstock

Kořenovku je lepší nechat naklíčit

Na řadě je také kořenová zelenina, jako je petržel, pastiňák, mrkev nebo ředkvička. Zasívat se dá dokonce během celé zimy, kdy leží v zemi a čeká na svou příležitost. Zkušení zahradníci doporučují před výsevem naklíčit. Ušetříte si tím dilema vysévat nevyzkoušená semena podle doporučeného vzoru 5×20 cm a nemít plný záhon, nebo pro jistotu dávat do jedné jamky více semen a nakonec mít hustou výsadbu.

Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.
Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

„Semínka mrkve jsou malá, lehce vyschnou a navíc je nemůžete zasít příliš hluboko, protože by vám nevzešly. Vlhkost u mrkve udržíte například položením prkna na záhonek nebo vodopropustnou netkanou textilií. Když prší, nemusíte mít starost a zároveň textilie udržuje mikroklima,“ upozorňuje Tomášková.

Jednou z nejmrazuvzdornějších rostlin na našich záhonech je petržel. Zvolíte-li postupný výsev s odstupem dvou až tří týdnů, můžete si na ní pochutnávat od časného jara až téměř do zimy. 

Kořenové zeleniny rostou lépe na písčitých půdách. Petržel se vysévá podle schématu 2-3×15 cm do hloubky zhruba 1 cm.

Tipy, co můžete vysévat ven, do skleníku, nebo doma:

Zdroj: Youtube

Opakovaně lze vysévat i salát

Podle Tomáškové je možné rovněž opakovaně vysévat salát. Je odolný proti chladu a některé odrůdy jsou dokonce superodolné.

„Na záhonku mám vysetý salát už od podzimu. Když začne být teplo, tak začne růst a brzy si na něm pochutnáme,“ usmívá se Tomášková.

Pokryjte co největší plochu trvalkovými záhony.
Sedm tipů pro lenivé zahradníky. Při správném postupu se na zahradě nepředřete

Na volném prostranství koncem března vysaďte také hrách. Semena klíčí i při 4-7 °C a mladé sazenice snášejí nízké teploty i do -6 °C. Před výsevem semena na jeden až dva dny namočte. Zasaďte přibližně 3-4 cm hluboko. Dodržujte vzdálenost mezi řádky okolo 15-20 cm a mezi rostlinami v jedné řadě vzdálenost 5-6 cm.

„U hrachu je lepší si počkat, až když jsou teploty nad nulou, anebo si ho předpěstovat. Dáte-li ho do země příliš brzy, může vám uhnít,“ varuje Tomášková.