Informaci Znojemskému deníku Rovnost potvrdila tisková mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová. „Nejvyšší státní zástupce podal již dvacátého května tohoto roku dovolání k Nejvyššímu soudu v neprospěch obviněných policistů a navrhuje, aby Nejvyšší soud České republiky v neveřejném zasedání zrušil usnesení Krajského soudu ze dne devatenáctého března tohoto roku a rozsudek Okresního soudu ve Zlíně ze dne 31.10.2012 a přikázal věc Okresnímu soudu ve Zlíně, aby ji v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl," sdělila Deníku Markusová.

Právní zástupce policistů Pavelky a Pokorného s dovoláním počítal. „Nejvyšší státní zastupitelství dává dovolání ve všech podobných případech, je to normální postup. S neveřejným zasedáním jsme nesouhlasili, proto očekáváme, že soud nařídí ústní řízení. Vzhledem k tomu, že soud rozhodl zákonným, vyčerpávajícím způsobem stejně jako v jiných srovnatelných případech, očekáváme v této věci zamítnutí dovolání," řekl Radek Ondruš.

O existenci dovolání ví také přímý nadřízený trojice policistů, krajský policejní ředitel Leoš Tržil. Deníku to potvrdil prostřednictvím mluvčí Petry Vedrové. „Ano, ředitel Tržil o dovolání skutečně ví," sdělila Vedrová.

Jak Tržil na dovolání nejvyššího státního zástupce reaguje, se redakci nepodařilo zjistit. „K tomu se vyjadřovat nebude, jedná se o zákonné oprávnění nejvyššího státního zástupce," konstatovala mluvčí.

Podle vedení policie v kraji zatím zůstávají všichni policisté na svých postech. Přesněji řečeno Pavelka na pozici vedoucího územního odboru ve Znojmě, což je nejvyšší policejní post v okrese a Pokorný v Brně, kde je na služební cestě. „V tuto chvíli totiž existuje pouze jeden pravomocný rozsudek soudu a tím se musíme řídit. Obžalované policisty soud viny zprostil, rozhodnutí nabylo právní moci a policisté se tak v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů vrátili na své původní pozice. Jen nadporučík Pokorný je v současné době na studijním pobytu na Odboru služby pořádkové policie na Krajském ředitelství policie Jihomoravského kraje. Datum ukončení studijního pobytu zatím stanoveno nebylo," přiblížila Vedrová.

Redakce také zjišťovala, zda existuje nějaký konkrétní výstup z otevřeného dopisu. Ten před časem podepsala většina policistů na Znojemsku. V dopise, zaslaném krajskému řediteli policisté kromě jiného uvedli, že návrat okresního šéfa Mojmíra Pavelky a vedoucího znojemského obvodního oddělení Petra Pokorného do jejich kanceláří vnímají jako netaktický a nemorální krok. „V zájmu zklidnění rozbouřené atmosféry mezi policisty na Znojemsku by bylo dobré, kdyby oba přešli na jiné pracovní místo," napsali mimo jiné v dopise.

„Ředitel Tržil dopis osobně projednával se zástupci jeho autorů i s policejními odbory. Považuje jej však za záležitost vnitřní komunikace a z tohoto důvodu se k němu dále vyjadřovat nebude," naznačila policejní mluvčí.

Trojlístek policistů se ocitl u soudu pro podezření, že měl zachraňovat řidičský průkaz bývalé manželce exstarosty Petra Nezvedy. Soud jej nakonec zprostil viny v plném rozsahu.