Na venkovní zvonek bytového domu v Břeclavi zazvonil muž. Představil se jako zástupce energetické firmy. Tvrdil, že jde zkontrolovat plyn. „Tamní obyvatelku poprosil, aby vyšla na chodbu a přidržela u rozvodové skříňky speciální zařízení. V té chvíli se vrátil do otevřeného bytu a začal prohledávat pokoje,“ přiblížila policejní mluvčí Kamila Haraštová poslední případ podvodu na důchodcích na Břeclavsku.

K události došlo na začátku dubna. Důchodkyně na krádež přišla až za několik dní. Zmizely jí šperky i peníze.

Sucho. Ilustrační snímek.
Jen prach a písečná bouře. Zemědělci na jihu Moravy marně vyhlížejí déšť

Policisté podle popisu zveřejnili podobiznu pachatele. Kvůli tomu, aby si na něj lidé dali pozor. „Letos máme tři případy, kdy podvodníci využili důvěřivosti a penzisty okradli. Celková škoda činí šestačtyřicet tisíc korun. Loni jsme obdobných skutků vyšetřovali osmnáct. Nejčastěji se podvodníci vydávali za plynaře a elektrikáře,“ informovala Haraštová.

Podomní prodejce u dveří
∙ Pokud přijde podomní prodejce, lidé mají právo se s ním nebavit.
∙ Neměli by také hned podepisovat dokumenty.
∙ Měli by si nechat čas na prostudování a zvážení změny dodavatele energií.
∙ Neměli by nechávat prodejce fotit ani plynoměr, ani elektroměr.
∙ Pokud v obci platí zákaz podomního prodeje, ihned volat linku 158.

A to jsou jen případy, které lidé nahlásí. Policisté se proto snaží o problematice informovat v médiích i udílet preventivní rady. „Hlavní je nepouštět si cizí lidi domů,“ zdůraznila Haraštová.

Důchodce František Janošek z Vrbice na Břeclavsku se tímto heslem řídí. A když se objeví cizí člověk ve dveřích, přes domovní práh se nedostane. „Jsme domluvení s manželkou a takové lidi hned vyhazujeme,“ má jasno Janošek.

Například v Boleradicích se na téma podomních podvodníků konají minimálně jedenkrát ročně besedy. Uplynulý pátek se při jedné takové potkalo asi sto lidí včetně policistů. „Byla zaměřená převážně na podomní prodeje a fígle, které používají podvodníci na penzisty,“ řekl starosta městyse Bohuslav Barek.

Ilustrační foto
Hledáme posily, zní z jihomoravských firem. Chybí hlavně dělníci a řidiči

S podvodníky se potýkají také na sousedním Hodonínsku. Policisté naposledy v březnu šetřili okradení důchodkyně v Kyjově. Podvodník se vydával za pracovníka plynárenské firmy. „Údajně kontroloval plynové spotřebiče. Namísto toho dům penzistky prohledal a z peněženky ukradl peníze. Poté dům opustil a zmizel v ulicích města,“ sdělil tehdy hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Dva případy domovních podvodníků zaznamenali i na Znojemsku. Falešní plynaři tam kradli naposledy koncem ledna. „Obrátili jsme se na dotčené na obce, aby lidi před falešnými plynaři varovali. Další události hlášené nemáme,“ uvedla mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Někteří podomní prodejci se lživě představují jako obchodní zástupci energetické společnosti ČEZ. „Podomní prodej jsme zrušili. Lidé se tak u sebe doma nemohou setkávat s obchodními zástupci naší společnosti,“ oznámil generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Firma doporučuje s takovými obchodníky vůbec nejednat.

Ilustrační foto.
Teploty zůstanou na jihu Moravy vysoké. Až do konce týdne