Po pachatelích zatím pátrají marně. „Dopadení pytláků je složité. Na mnohé případy se ani nepřijde. Jen pokud pytláci zvěř vyvrhnou a nechají na místě ostatky nebo zvěř postřelí a ona pojde později,“ uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Na Břeclavsku evidují v posledních pěti letech nejvíce případů pytláctví v regionu. Loni někdo řádil v honitbách tří mysliveckých spolků v okolí Hustopečí. „Myslivci tehdy zaznamenali hned několik případů usmrcené srnčí zvěře,“ vzpomněla Haraštová.

Podle ní jsou zkušení pytláci na lov dokonale připravení. Nosí u sebe lovecké nože, reflektory, ale třeba i pušku s tlumičem. „Před několika lety jsme takovou výbavu našli při jednom z nejvýznamnějších dopadení pytláků na Břeclavsku poblíž Boleradic,“ zmínila Haraštová s tím, že pachatelům hrozí až dva roky vězení.

Ilustrační foto
Pytlák zastřelil trofejního jelena. Odřezal z něj 120 kilogramů masa



Podle hajného Pavla Konečného z obory Soutok u Lanžhota na Břeclavsku se pytláci rozdělují na dvě skupiny. Jedni jdou po mase, další po trofejích. „Ulovit kančí je jednodušší, vysoká zvěř je ostražitější a plašší,“ poznamenal Konečný.

Počet případů pytláctví
Za posledních pět let řešili policisté na jižní Moravě (mimo Brno a Brněnsko) více než tři desítky případů pytláctví.
• Blanensko: 4 (nejvíce v roce 2016)
• Břeclavsko: 15 (nejvíce v roce 2014 a 2017)
• Hodonínsko: 4 (nejvíce v roce 2015)
• Vyškovsko: 5 (nejvíce v roce 2014)
• Znojemsko: 10
Zdroj: Policie ČR

Nejcennější jsou trofeje takzvané zlaté zvěře. „U jeleních trofejí se pohybuje cena i kolem půl milionu korun za kus. U mufloní a černé zvěře jde pak ve stejné kategorii o desetitisíce,“ řekl dříve Rovnosti Kamil Raboň, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Podle policejních statistik je nejméně případů pytláctví na Hodonínsku. V posledních třech letech dokonce žádný. Útlum nastal i na Znojemsku, kde za posledních pět let policisté dohromady řešili téměř stejně oznámení jako v samotném roce 2013.

Na Blanensku se s pytláky potýkají spíše rybáři. „Pocházejí jak z řad laiků, tak i těch s platným rybářským lístkem. Spousta lidí nemá k přírodě vůbec vztah, to je problém dnešní doby, a je jedno, zda mají, nebo nemají lístek,“ řekl předseda boskovického svazu rybářů František Vybíhal.

Muflon. Ilustrační foto.
Zastřelil sedmiletého muflona v ceně 50 tisíc. Pytlákovi hrozí dvouleté vězení



Postihy pytláctví jsou podle něj často spíš jen symbolické. „Nemůžeme je ani potrestat tím, že bychom jim například doživotně vzali rybářský lístek. K dispozici máme v podstatě jen postihy typu pohrození prstem,“ zmínil.

Problémem je podle něj složitá prokazatelnost pytláctví. „Pokud pytláka chytíme při činu a k tomu ještě ideálně zasáhne policie, pak je to jednoduché. V tomto případě přijde i o rybářský lístek. Jenže když si někdo například místo jedné povolené ryby odnese dvě, které schová do auta, tak já jako porybný nemám oprávnění ho otevřít,“ vysvětlil Vybíhal.

Ilustrační foto
V baru létaly mužské pěsti, v parku zase ženské facky