Státní zástupce Ivan Hrazdira uvedl, že Krejčíř se při zadávání veřejných zakázek od města obohatil minimálně o jeden milión osm set tisíc korun. „Obžalovaný schvaloval vždy vítěze zakázek a s cílem obohatit se od nich přijímal úplatky," řekl při přednesu obžaloby Hrazdira.

Společně s bývalým tajemníkem znojemské radnice se na lavici obžalovaných posadilo i sedm podnikatelů a šéfů firem, kteří měli Krejčířovi úplatek dát. Zdeněk Novotný, Kamil Ludvík, Josef Kopečný a Stanislav Hahn dopoledne při výsleších uplácení popřeli. Výpovědi Miroslava Šimečka, Petra Mahela a Petra Urbánka naplánovala předsedkyně senátu Halina Černá na další části líčení.

Včerejší jednání svou výpovědí začal Ludvík. Ten údajně v roce 2009, aby získal zakázky, zajistil vášnivému myslivci Krejčířovi bezplatný odstřel tří srnců a předal mu úplatek pět tisíc korun. „Mezi myslivci je úplně běžné, že se zvou na odlov trofejové zvěře. Krejčíř mi slíbil, že mi zase zajistí odlov jelena," vysvětloval lov tří srnců Ludvík. Dodal, že peníze byly sponzorský dar městu a se zakázkami neměly nic společného. „Výběrová řízení jsem vyhrál, protože jsem nabídl nejnižší cenu," řekl obžalovaný soudu.

Podobně jako on se při své výpovědi hájil i Josef Kopečný, který Krejčířovi podle obžaloby jako úplatek zajistil odlov muflona.

Třetí vyslýchaný, Zdeněk Novotný, vyráběl se svou firmou pro Znojmo mobilní stánek určený na vánoční trhy. Město ale zakázku zrušilo. „Ve výrobě jsem pokračoval. Řekl jsem si, že to dokončím i kdybychom v tom stánku měli před firmou prodávat párky," řekl soudu Novotný, který se dozvěděl, že město má finanční problémy.

Rozhodl se dát Znojmu sponzorský dar. Čtyřicet tisíc korun údajně předal přímo Krejčířovi, který si je strčil do kapsy. O dvě hodiny později se prý telefonem dozvěděl, že zakázka znovu platí. „Byl to sponzorský dar. Úplatek jsem nikdy nikomu nedal," zdůrazňoval u soudu muž.

Černá reagovala tím, že muži připomněla dřívější výpověď, kterou udělal na policii. „Úplatek jsem Krejčířovi předal, abych zachránil chod firmy," uvedl tehdy Novotný. Obžalovaný se hájil tím, že byl na policii vystresovaný a uplácení znovu popřel.

Poslední muž vyslechnutý při dopoledním jednání zastupoval firmu, která pro Krejčíře například stavěla tenisový kurt nebo mu darovala víno. „Bývalý tajemník za to platil. Faktury jsou řádně vedené. Víno jsme darovali mnoha lidem. Nikdy jako úplatek. Necítím se vinný," řekl soudu Stanislav Hahn.

Krejčíř bude vypovídat až dnes. Obžalobu odmítá. „Rozhodně všechno jsou to vysvětlitelné věci," uvedl muž, kterému v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Sedmi podnikatelům hrozí šestiletý pobyt za mřížemi.