Jirků přišel o obraz Rodina, který vytvořil v devadesátých letech na zámku na sympoziu Velký formát. Šlo o malbu na dřevo kombinovanou technikou. „Takový formát by stál minimálně tři sta tisíc korun,“ nastínil Jirků cenu svého obrazu. S tím, že cena jeho děl postupem času stoupá.

Obžaloba viní Tlustáka z poškození cizí věci. Podle státního zástupce Jiřího Zemka bylo zničeno 58 obrazů soudobého umění. Škoda je podle něj 4,6 milionu korun.

U soudu v úterý vypovídala také soudní znalkyně v oboru výtvarného umění Eliška Lysková, která vypracovala posudek na zničené obrazy a nacenila je. „Přihlížela jsem k hodnotě děl i jejich provedení a také známosti autorů, ceny jsem konzultovala také s pracovníky galerií, které velké formáty nakupují,“ uvedla Lysková. Žádný oficiální koeficient pro ohodnocení děl podle ní není. Uvedla, že obrazy podobné velikosti jsou pro kupce méně zajímavé.

Tlustákovi uškodila předešlá svědectví tehdejších zaměstnanců zámku. Ti se shodli na tom, že příkaz ke zničení obrazů vydal právě Tlusták. Potvrdil to například tehdejší vedoucí oddělení zámecké zahrady Luděk Záboj, který pracuje na zámku od roku 2004. „O tom, že nějaké obrazy na zámku vůbec jsou, jsem se dozvěděl někdy v zimě před jejich zničením. Kastelán mi řekl, že jsou nepotřebné a zavazí tam. Příkaz k akci vyklizení místnosti a likvidaci obrazů jsem od Tlustáka dostal někdy na jaře,“ uvedl Záboj.

Na zničení obrazů přišel známý umělec Vladimír Franz, když si přijel v roce 2014 vyzvednout na valtický zámek obraz Madona s mravenci pro výstavu v Moravském Krumlově. Nejprve hledal sám, druhý den s hlavním organizátorem sympozia Velký formát Janem Pospíšilem.

Bývalý kastelán valtického zámku Michal Tlusták u břeclavského okresního soudu. Ilustrační foto.
Příkaz ke zničení obrazů byl od Tlustáka, řekl před soudem zaměstnanec zámku

Neúspěšně. „Viděli jsme korpus obrazů s rámy, tak jsme zajásali, ale když jsme odklopili desku, kterou byly zakryté, zjistili jsme, že plátna byla z rámů surově vyřezaná. I z těch zbytků bylo poznat, co tam původně bylo. A že to nikdo neprodal, ale že to bylo zdevastováno,“ řekl Franz. Policii zavolal Tlusták.

Bývalý kastelán, jemuž hrozí až tříleté vězení, vinu odmítl. „Já ani moji podřízení jsme nenařídili likvidaci žádných historických ani současných uměleckých děl,“ vypověděl exkastelán, který správu zámku převzal v roce 2008. Kromě prvního líčení se jednání u soudu neúčastní.

Podle obhajoby není jasné, kolik obrazů ze sympozia ve Valticích bylo. „Neměli jsme podepsanou žádnou smlouvu nebo doklad. Obrazy jsme pak dohledávali jen podle katalogu sympozia,“ poznamenal Tlusták.

Hlavní líčení začalo na začátku března, od té doby vypovídaly desítky svědků. Soudkyně Helena Slunská v úterý pokračování hlavního líčení odročila na neurčito. Zváží, zda přistoupí k výslechu dalších svědků.

Bývalý kastelán valtického zámku Michal Tlusták u břeclavského okresního soudu. Ilustrační foto.
Kauza Tlusták: u soudu řešili i vlastnická práva, malířka přišla o Ukřižování