Kradli především v Brně, Blansku, Vyškově a v Olomouci, také kolem dálnic v těchto oblastech. Při osmadvaceti krádežích zcizili věci v hodnotě tři sta tisíc korun.

Hlavními pachateli byli dva muži ve věku třiadvacet a dvaatřicet let. „Byli opakovaně odsouzení. Necelé dva týdny po propuštění z věznice kradl jeden z nich znovu,” uvedl kriminalista Tomáš Řiháček.

Hlavní pachatelé jsou nyní ve vazbě a hrozí jim až pět let vězení. Třiadvacetileté ženě a osmačtyřicetiletému muži, kteří kradli s nimi, hrozí až tři roky vězení. Osmadvacátého listopadu je začnou policisté trestně stíhat.

Zastavovali se na odpočívadlech, u kaváren a restaurací, také ale na benzínkách a v obchodech. „V jedné restauraci ukradli číšníkovi peněženku. Na benzínce vybrali uvnitř celý regál čokolád Merci a venku ukradli oleje. Brali všechno,” popsal cíle zlodějů Řiháček.

Kvůli nahlášené bombě na střední škole museli policisté uzavřít část Kounicovy a Kotlářské ulice v Brně.
Za hodinu bouchne, volal policistům. Bombu ve škole v Kotlářské ulici nenašli

Ne všechny pokusy se zlodějům povedly. V Kelčicích na Prostějovsku se snažili ukrást peněženku ze zaparkovaného auta. Cestou k úspěchu jim mělo být pootevřené okýnko. „Muži se snažili poměrně groteskním způsobem do auta dostat. Nakonec to vzdali a v tomto případě odešli s prázdnou,” podotkl Řiháček.

Někteří lidé přišli o peníze z bankovního účtu dle policistů zbytečně. „Nikdy se nepoučí. Jedné ženě ukradli peněženku za dva tisíce, ale platební kartou vybrali pětatřicet tisíc,” stěžoval si Řiháček. Na lístečku v peněžence měla totiž napsaný pin ke kartě. Jiní lidé měli kód poznamenaný v mobilu.

Kriminalisté varují v souvislosti s blížícími se Vánocemi. Lidé by podle nich neměli vystavovat koupené dárky zlodějům na obdiv, nebo odbíhat v obchodech od košíků, kde mají tašky se svými doklady.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ