Téměř osm set uživatelů sociální sítě Facebook kliklo na záložku "zúčastní se" u výzvy "Vyjádření nespokojenosti se situací na ulici Dukelská a okolí" ke čtvrtečnímu odpoledni. Autoři výzvy se rozhodli zorganizovat mítink a sdělit tak svoji nespokojenost se situací v dolní části města. Přiměly je k tomu události posledních dní. Přesněji to byl brutální útok, po němž o minulém víkendu skončili v nemocnici s velmi vážnými zraněními dva mladí muži.

„Budeme podepisovat petici za zrušení heren v Dukelské ulici. Chceme diskutovat s místními lidmi o problémech, které jsou v lokalitě, kde žijeme, na denním pořádku. Nebojte se přijít a říct nahlas co si o tom myslíte. Jde přeci o naše děti, které si pomalu nemají kde hrát," napsal na FB uživatel Jiří Petružálek.

Jak dodal, akce se má uskutečnit již v sobotu na parkovišti před hotelem Dukla. Začátek organizátoři stanovili na třetí hodinu odpolední. „Budeme tam mít auto, nějaký transparent, stolek s peticí. Nejsme žádní extrémisté. Jen nám není lhostejné, co se děje ve městě, ve kterém žijeme. Znal jsem dokonce oba dříve zavražděné z barů v okolí. Teď leží v nemocnici můj brácha a další kamarád, které pobodal ten Turek," uvedl Jiří Petružálek. Ten očekává, že na sobotní mítink mohou přijít stovky lidí.

„Nejde jen o tu poslední rvačku, po které skončili dva moji kamarádi v nemocnici. Na sídlišti jsou dlouhodobě problémy například s drobnými krádežemi. Mizí třeba boty z chodeb před byty, ztrácejí se kola ze sklepů, krade se i jídlo z balkonů," zlobil se Jiří Golda.

Policie dál pátrá

Policisté mezitím stále pátrají po dvou mužích, kteří se podle informací Deníku měli sobotních násilností účastnit. V policejním pátrání je rakouský Turek Erylmaz Bülent a muž ze Znojma Michal Giňa, který se podle policie může představovat také jako Pavel Stejskal.

Policie ústy krajského ředitele Leoše Tržila, který ve čtvrtek osobně navštívil Znojmo, však veřejnost uklidňuje, že přestože jsou oba muži ozbrojení, nejsou pro běžnou veřejnost nebezpeční. „Také proto je v pátrání napsáno, že sice zbraň mohou mít, ale nejsou nebezpeční. My se problémům ve Znojmě dlouhodobě věnujeme. Do doby, než budou vybudovány dvě nové kamery v dané lokalitě, posílíme počty mužů, kteří zde budou provádět výkon služby. Znojmo posílí dalších deset policistů," slíbil Tržil s tím, že lokalita okolo Dukly nevykazuje výrazně vyšší trestnou činnost než jiné. „Víme, že tato je specifická provozem heren, barů a nočních klubů. Z tohoto typu podnikání i z toho, že jde o příhraniční oblast, pak vyplývají určitá rizika," dodal Tržil.

24 hodin denně

Podle starosty Znojma Vlastimila Gabrhela se strážníci důsledně této oblasti věnují. Nyní by v kritické lokalitě měla být hlídka buď strážníků, nebo policistů nepřetržitě čtyřiadvacet hodin denně. Zároveň však starosta spolu s vedením republikové policie apeluje na Znojmáky, aby před problémy nezavírali oči. „Vyzývám všechny obyvatele, aby v případě, že jsou svědky jakéhokoli protiprávního jednání, toto neprodleně oznámili městské nebo státní policii," vzkázal Gabrhel.

Více policistů na sídlišti a jeho okolí by uvítal muž, který bydlí v jednom z panelových domů. „Není to dobré. Myslím si, že by strážníci namísto pátečních odpoledních pochůzek v centru města měli šetřit síly a soustředit se na okolí heren a nočních podniků v našem okolí. Kdyby tu byli pravidelně mezi jedenáctou hodinou večerní a dejme tomu druhou třetí po půlnoci, udělali by si jasný obrázek toho, co se tu děje," zlobil se starší muž, který nechtěl uvést své jméno.

Šéf znojemských strážníků Ivan Budín své lidi brání a snaží se uklidnit veřejnost. „Hlídky do uvedeného prostoru vysíláme. Týká se to i pátků a sobot. Poslední kriminální událost se podle mých informací týká úzké skupiny lidí. Rozhodně se nemusí lidé například bát venčit své psy," řekl Budín.

Někteří obyvatelé města jsou však jiného názoru. „Ačkoliv pan starosta slíbil, a je to více než rok, že kriminalitu v některých částech města bude řešit radikálně, účinně a rychle, opak je pravdou. Od tragického incidentu s hernou Ma Cao (místo, kde byla vloni zavražděna mladá barmanka, pozn. red.) je to pěkná řádka týdnů a máme tu další velice závažný trestný čin, který se stal rozmezí jen sedmi desítek metrů od místa již zmiňované tragédie. Dovoluji si tímto apelovat na všechny, kterým není lhostejná budoucnost našeho města, aby položili jasnou a přímočarou otázku: Proč se bezpečnost v našich ulicích nezlepšila? Ptá se na Facebooku Jan Brynda.