S pouty na rukou přivedla včera eskorta k soudnímu přelíčení jednoho ze tří obžalovaných z Liberecka v kauze tunelování Znojemských mlékáren. Případ se táhne už od roku 2001. Soud poslal tři muže na celkem osmnáct a půl roku do vězení. Z bývalého podniku Lacrum měli zpronevěřit montované haly za miliony a spáchat také trestný čin poškozování věřitele.

Bývalý jednatel společnosti, která se měla o objekty mlékáren ve Znojmě starat, Petr Novák, odcházel ze soudní síně s šestiletým nepodmíněným trestem. Prokurista společnosti Aleš Jahoda dostal devět let za mřížemi a likvidátor Bohdan Brádka tři a půl roku odnětí svobody. Přitom posledně jmenovaného nazývala jeho obhájkyně bílým koněm, který měl být jen nastrčenou a zneužívanou postavou v celé kauze.

„Obžalovaní jsou vinni. Brádka na pokyn Nováka uzavřel smlouvu mezi společností Ariete a Znojemskými mlékárnami a mařil uspokojení věřitele. Novák a Jahoda jej při tom řídili,“ řekl soudce Nahodil.

Peníze mizely

V dubnu 2001 Brádka na pokyn Jahody prodal jednu ze dvou hal, přičemž každá měla hodnotu vyšší, než milion tři sta tisíc korun. Druhou halu nechali rozmontovat a odvézt neznámo kam.

„Tím si přisvojili cizí věc a spáchali tak značnou škodu,“ uvedl soudce. Věřitele navíc poškodili, když zlikvidovali kompletní účetnictví.

„Novák a Jahoda uzavírali finanční smlouvy, byl zde určitý tok peněz, ale nevíme, kam směřovaly,“ nastínil předseda senátu Nahodil.

Soud včera vyslechl především výpověď obžalovaného Jahody, který si již odpykává sedmiletý trest za jiné trestné činy.

„Firma Ariete, ve které jsem byl prokuristou, Znojemské mlékárny jen spravovala. Snažili jsme se o to, aby objekt, ve kterém se nic nevyrábělo, měl nějaké využití. Myslím si, že jsem svým jednáním mlékárny nepoškodil,“ tvrdil u soudu Jahoda. Na řadu skutečností a především jmen si nebyl schopen vzpomenout.

„Jde o události, které se odehrály před osmi léty,“ omlouval se. Když se hovořilo o ztraceném účetnictví, které vedl právě Jahoda, zamotával se obžalovaný v odpovědích, kdy a jak se vlastně účetnictví ztratilo.

„Vím jen, kde jsem účetnictví zanechal naposledy. Kde ale skončilo, to nevím,“ odpověděl Jahoda.

Státní zástupkyně zdůraznila, že důkazů je dostatečné množství. Novákova obhájkyně se ještě snažila zpochybnit znalecký posudek .

Vysoké tresty

Obhájci všech tří obžalovaných navrhovali zproštění viny svých klientů.

„S výrokem soudu jsem spokojena. Vysoké tresty padly také proto, že se všichni obžalovaní v době od roku 2001 až dodnes dopouštěli i jiné trestné činnosti,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Peroutková. Všichni obžalovaní se na místě odvolali.