Obžalovaný měl taxikáře pozvat k sobě domů, protože u sebe neměl peníze. V bytě jej ale nakonec zdržoval a posléze i napadl. „Neustále poškozenému bránil v odchodu, povídal mu o jímce na zahradě a jak by nikoho nenašli, kdyby do ní někdo spadl,“ popsal situaci soudce Michael Vrtek. Stašek poté při odemykání dveří bodl taxikáře v nestřeženém okamžiku loveckým nožem do krku a pořezal mu ruku, kterou poškozený zvedl na obranu.

Podle státního zástupce Milana Richtera neměl Stašek žádný motiv a svůj čin si později nepamatoval záměrně. „Když dospělý člověk zaútočí na někoho šestnácticentimetrovým nožem, musí si uvědomovat, že jej může zabít. Je zázrak, že poškozený vůbec přežil,“ řekl v pondělí.

Ilustrační foto
Bodl taxikáře loveckým nožem. Obhajoba navrhuje nový znalecký posudek

Stašek byl v době činu pod vlivem alkoholu a pervitinu. Soudní znalec Petr Nedoma již dříve řekl, že kombinace obou látek mohla jejich účinky zesilovat. Nepříčetnost obžalovaného při činu však popřel. „Sice je nevyzrálý, ale netrpí žádnou vážnou psychickou nemocí ani neměl změněné vědomí nebo vnímání reality,“ poznamenal.

Podle soudní znalkyně Jany Telcové cítí obžalovaný pocit viny za to, čeho se dopustil. „Nicméně si je vědom toho, že o samotném spáchání činu nic neví. Má velký problém vyrovnat se s tím, že o sobě v té době nevěděl a nevěděl, co dělá,“ vypověděla u soudu.

Rozsudek zatím není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro odvolání.

TEREZIE SEKÁČOVÁ