„Jen pro představu mezi ně patří třeba předávkování, nepříjemné abstinenční příznaky, rozvoj psychiatrického onemocnění, přenos infekčních chorob, jako je hepatitida, lidově řečeno žloutenka, a v neposlední řadě to může být samozřejmě také závislost," upozornila Zuzana Protivínská ze znojemského Kontaktního centra Netopeer, které je víceúčelovou drogovou službou.

Pokud se chce zájemce ze Znojemska dozvědět, jak rozpoznat rizika vážící se k drogám, má znojemské centrum kontaktovat. „Naše služby jsou poskytovány anonymně a zcela zdarma. Prevence a uvědomění si rizik se lidem určitě stonásobně vyplatí," naznačila pracovnice centra.

Ve Znojmě drogové centrum funguje více než deset let a věnuje se problematice nealkoholových závislostí. „Poskytujeme poradenské služby nejen samotným uživatelům drog, ale také jejich rodinám a blízkým," doplnila Zuzana Protivínská.

Zájemci o tyto služby naleznou znojemské centrum na ulici Horní Česká 4, kam mohou dorazit od pondělí do pátku. Více informací naleznou lidé na www.znojmo.podaneruce.cz či mohou volat na čísla 777 916 270 nebo 732 625 592.