„Muž použil už několikrát zopakovaný trik. Tvářil se, že chce seniorovi zaplatit přeplatek. Když dvaasedmdesátiletý důchodce podvodníkovi ukázal, kde má peníze, tak využil jeho nepozornosti a hotovost ukradl,“ řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Na Znojemsku se nejedná o první případ. Na jaře se zde pohybovala skupina podvodníků, kteří se vydávali za zaměstnance energetické společnosti. Ve Starém Petříně, Boroticích nebo Petrovicích tvrdili, že kontrolují elektroinstalace a žádali platbu v hotovosti. V některých domech peníze i ukradli.

Plynárenské a ani energetické společnosti přitom tuto praxi už dávno opustili. „Zaměstnanci nevracejí ani nepřebírají peníze v hotovosti. Všechny finanční operace se provádějí buď převodem z účtů nebo poštovními poukázkami,“ dodala policejní mluvčí. Každý zaměstnanec energetické firmy má také průkaz s fotkou, jménem a identifikačním číslem. Jeho platnost lze ověřit na bezplatné lince společnosti 800 225 577.

Podvodníkovi, který důchodce okradl o statisíce korun, hrozí až tři roky vězení. Policie žádá svědky, aby ji pomohli s vyřešením případu. „Hledáme asi sto sedmdesát centimetrů vysokého zavalitého muže. Naposledy svoji lest provedl v montérkách a odvolával se na příbuzné oběti,“ dodala Drahokoupilová.