Při procházce blízko poutního místa u Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku přiběhla k pohozenému vejci. „Bambi sežrala nějakou smradlavou věc uprostřed cesty vedle vinohradu. Příznaky otravy se u ní projevily do necelé hodiny. Do dvou hodin ležela u veterinářky na stole mrtvá,“ svěřil se na sociální síti majitel fenky Jakub Konečný.

Zajíc. Ilustrační foto.
Zajíců je v kraji rekordně mnoho, hlásí myslivci. Dravci lovili raději hraboše

Následně ho oslovili dobrovolníci z iniciativy Spravedlnost pro přírodu, kteří pátrají po nebezpečných nástrahách. Doporučili laboratorní analýzu. „Všechny odebrané vzorky, tedy obsah žaludku štěněte, drn trávy, na kterém byla návnada, i zbytek skořápek jsou pozitivní na karbofuran. S největší pravděpodobností se otrávilo pozřením otráveného vejce, nic jiného v žaludku podle pitevní zprávy nemělo,“ uvedla specialistka na vyhledávání nástrah v terénu Klára Hlubocká.

Jako psovodka vyjela i k osudnému místu. „Žádnou další návnadu jsme nenašli, ale v místech, kde došlo k otravě, jsme objevili mnoho mrtvých much a brouků, kteří bývají známkou otravy, pokud jsou nalezeni na oběti nebo v její blízkosti,“ uvedla Hlubocká s tím, že majitel štěněte podal trestní oznámení. „Prošetřujeme tento případ a zjišťujeme bližší skutečnosti,“ potvrdil včera hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Za způsobení trvalých následků či smrti zvířete hrozí pachateli maximálně tři roky vězení.

Pouhé dva kilogramy vážil pes Robin, když se dostal do péče spolku Dočasky.cz.
Pes skončil na kapačkách. Hrozila mu bolestivá smrt

Hlubocká upozornila i na to, že právě tato oblast na rozhraní Jihomoravského a Zlínského kraje patří dlouhodobě k nejproblematičtějším v republice. „Otravy karbofuranem jsou tu každý rok. Loni se tu otrávili dva kriticky ohrožení dravci luňáci červení a v roce 2017 čtyři káňata lesní a dvě lišky,“ přiblížila smutnou statistiku Hlubocká.

Přitom karbofuran není nebezpečný jen pro zvíře, ale i čtvrtina kávové lžičky může podle odborníků usmrtit člověka. Navíc se látka do těla vstřebává i kůží. Podle veterinární lékařky Ludmily Růžkové otrava smrtícím karbofuranem nastupuje od třiceti vteřin do několika hodin. „Bohužel tato otrava má často velmi rychlý průběh, a proto je velmi důležité zahájit léčbu protijedem atropinem co nejrychleji,“ sdělila veterinářka.

Ilustrační foto.
Psy čeká čipování. Chovatelům jinak hrozí pokuta až dvacet tisíc

Karbofuran si vyžádal letos v červenci smrt psa i v Kunštátě na Blanensku. Otrávil se jím výmarský ohař. Ve městě tehdy vypukla mezi pejskaři panika. Policistům se ale u tohoto případu nepodařilo prokázat zavinění konkrétním člověkem a ani se nepotvrdilo, že by psa někdo otrávil úmyslně.

Také v Letovicích na Blanensku řešili letos úhyn koček a psů. Zvířata se měla otrávit pravděpodobně nemrznoucí směsí do vozidel. „Obyvatele jsme upozornili na stránkách města i rozhlasem. Od té doby nám nikdo podobný případ nenahlásil,“ řekl letovický starosta Petr Novotný.

Případ psa Šok-Šona, neboli Šošona, o kterého pečují v břeclavském městském útulku pro psy v Bulharech.
Šok-Šónovi bránil v chůzi krunýř chlupů

Zkušenost s otráveným psem měla i místopředsedkyně blanenského kynologického klubu Jarmila Jurová. „Kolega měl na zahradě malé štěně. Přes plot mu někdo něco hodil. Pes to snědl a nebylo mu už pomoci. Bylo to strašné,“ sdělila kynoložka. Podle ní tomu lze těžko zabránit. Jediné co člověk může udělat, je psa více hlídat a mít ho ideálně při venčení na vodítku. „Je smutné, že je někdo schopný otrávit psa. Za tak nelidský čin by měl být pořádně potrestaný,“ dodala Jurová.