Mezi dvanácti jmény převažují Češi, tři jsou z ciziny. Někteří z nich byli podle obžaloby i dosavadních výpovědí organizátory převozů, na které si většinou jednorázově najímali řidiče. „Ve čtvrtek a v pátek vyslýcháme obžalované. Svědky pak příští týden,“ uvedla soudkyně Petra Wolfová.

Čtěte také: Převadeč vecpal do auta 6 migrantů. Na hranici u Mikulova je chytili policisté

Nezákonné přepravy se měly konat v letech 2014 až 2015. Cílovými stanicemi byly země západní Evropy. U soudu opakovaně zaznělo Německo. „Výpovědi jsou účelové. Tvrdí, že jedou přes půl Evropy a neřeší, co za tím je,“ řekl poté Deníku Rovnost žalobce Tomáš Foldyna.

Ve zkratce
Skupina se podle obžaloby podílela i organizovala převoz nelegálních migrantů pocházejících z Balkánu. U soudu zaznělo, že je najmutí řidiči vezli například z maďarské Budapešti. U soudu jim hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Část obžalovaných odmítla vypovídat a odkazovala se na policejní protokoly. Svůj příběh ale popsal například Jaroslav Krejcar, jehož i s posádkou chytla policie u hranic s Německem. Telefonicky se na něj obrátil neznámý člověk s nabídkou, zda si chce přivydělat. „Šlo o dva tisíce korun,“ vzpomněl Krejcar, jenž na cestu kývl.

Podle instrukcí jel přes Českou republiku a Slovensko až k hotelu v maďarské Budapešti. Tam přistoupili cizí muži, s nimiž se vydal zpět. „Nijak jsem nad tím nepřemýšlel, měl jsem pouze vidinu peněz,“ sdělil muž, jenž u soudu přiznal ekonomické potíže. Že stejně jako další jednorázově najmutí řidiči mohl porušovat zákon, ho podle jeho slov nenapadlo.

Čtěte také: Auto zůstalo pod hladinou rybníku Apollo. Policie hledá řidiče

Až na jednoho čelí skupina žalobě na svobodě. Eskorta k soudu přivedla pouze Martina Šticha, kterého zastupuje mikulovský advokát Vojtěch Mihalík. „Zatím se pomalu ale jistě prokazuje nevina mého klienta,“ je přesvědčený obhájce.

Podle žalobce Foldyny šlo o promyšlené cesty, při nichž organizátoři migrantům bez potřebných povolení k pobytu zajistili převoz a případně i nocleh a stravu. Ti za to platili vysoké částky v eurech. Věk obžalovaných se pohybuje mezi pětadvaceti až třiačtyřiceti lety.

Soud trval ve čtvrtek několik hodin a pokračuje ještě v pátek.

Čtěte také: Policisté kontrolovali u Lanžhota kamiony. Hledali nelegální migranty