Před několika měsíci si cestu v noci domů zkrátila přes Kraví horu v Brně. Jednadvacetiletá Brňanka ale nečekala, že to bude kromě ušetřených minut znamenat i nepříjemný zážitek. „Naproti mně se vynořil vysoký muž v kapuci. Začala jsem před ním couvat, až jsem zády narazila o zábradlí u cesty. Přitlačil mě na něj a začal mi sahat na stehna. Byla jsem tak vyděšená, že jsem nedokázala ani vykřiknout," vzpomínala na osudnou noc žena, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Počty znásilnění
• do konce letošního července řešili policisté 45 případů
• za stejné období loni jich bylo o deset méně
• v celém loňském roce bylo na jižní Moravě 59 znásilnění
• mnoho žen ale znásilnění ze strachu nenahlásí

Na jižní Moravě letos přibylo počtu znásilnění. Od začátku roku až do konce července policisté řešili pětačtyřicet případů. Loni jich za stejnou dobu přitom bylo o deset méně. Ženy navíc často znásilnění ani pokusy o ně nenahlásí.

To byl i případ Brňanky, která nakonec z nezáviděníhodné situace vyvázla. Po několika desítkách vteřin obtěžování se vzpamatovala a muže s výkřikem odstrčila. „Zachránilo mě, že z druhé strany cesty zrovna přicházela nějaká skupinka lidí. Asi se lekl i mého výkřiku a pustil mě. Neohlížela jsem se a utíkala jsem pryč," zakončila vyprávění.

Muže policii nenahlásila i kvůli tomu, že by ho nebyla schopná nijak popsat. „Ženy také často celou událost vytěsní z paměti, aby se před zážitkem chránily. Jejich svědectví je potom ale nevěrohodné a má málo detailů," popsal důvod, proč ženy podobné problémy tají, vedoucí poradny Bílého kruhu bezpečí Antonín Křousek, který se znásilněnými ženami pracuje.

Často však nejde jen o strach, že obětem lidé nebudou věřit, ale také o to, že je budou soudit. „Bojí se, že by je potom společnost mohla brát jako méněcenné a že už budou onálepkované. Taky často přemýšlí nad tím, jestli si za to nemohly samy nějakým nevhodným chováním," dodal Křousek.

Jak ale upozorňují policisté, ženy si občas znásilnění vymyslí. „Bývá to třeba kvůli pomstě. Nebo si žena situaci úplně nepamatuje, protože tam sehrál roli alkohol. Takové případy řešíme poměrně často," konstatovala policejní mluvčí Andrea Cejnková. Přitom pokud žena někoho konkrétního křivě obviní, hrozí jí za to až tři roky ve vězení. Za znásilnění si potom dotyčný ve vězení odsedí až pět let.

Pachatelé ale nejsou lidé, které by oběti neznali. Napadnutí předchází alespoň nějaké seznámení. „Podstatná část vzniká tak, že se žena v nějakém klubu dá s někým dohromady a onen muž ji doprovází domů. Žena potom k ničemu svolit nechce a vznikají z toho problémy," dodala Cejnková.