Fyzické napadení partnerky jejím šestatřicetiletým přítelem vyšetřují krajští kriminalisté ve spolupráci se znojemskými kolegy od středečního dopoledne v Krhovicích. Podle informací Znojemského deníku Rovnost tam měl David K. nožem zaútočit na svoji družku poté, kdy si do domu, ve kterém agresor krátce bydlel, přijela pro své dvě nezletilé děti. Žena po útoku zemřela.

Násilný čin potvrdila krajská policejní mluvčí Petra Vedrová. „Událost je velmi čerstvá. Mohu v tuto chvíli jen potvrdit, že jsme od záchranky dostali informaci o tom, že v Krhovicích byla napadena žena, která svým zraněním podlehla," uvedla Vedrová.

Útočníka policie má pod zámkem. „Podezřelého muže jsme zadrželi a umístili do policejní cely. Nyní probíhají další úkony ohledání na místě činu a výslechy svědků. Na místě je i psycholog, který poskytuje krizovou intervenci příbuzným," řekla včera odpoledne Vedrová.

Dvanáct až dvacet let

Den po vraždě partnerky policisté násilníka obvinili. „Kriminalisté den po spáchání skutku obvinili ve středu zadrženého šestatřicetiletého muže z trestného činu vraždy. Za to mu hrozí dvanáct až dvacet let odnětí svobody. "Budeme dávat podnět k vypracování návrhu na vzetí do vazby, o které rozhodne soudce Městského soudu v Brně," informovala krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Podle informací, které redakce Deníku získala, měl muž v minulosti psychické problémy. „Pokud vím, byl i na léčení. Pamatuji si jej jako pojišťováka. Vím, že to byl gambler a topil se v dluzích," řekl Deníku muž, který si nepřál být jmenován. Redakce však jeho jméno zná.

V sousedních Tasovicích měli údajně oba partneři budovat rodinný dům. K novostavbě nedávno vyjížděli hasiči. Ještě dnes jsou na fasádě domu patrné stopy po požáru. Dům chtěl údajně David K. zapálit.

Událost zaskočila nejen Krhovice, ale především obyvatele Tasovic, kteří zesnulou matku dvou dětí dobře znali. „Ona byla ten nejhodnější člověk na světě. S Davidem se chtěla rozejít. Dělal jí ze života peklo. On se prostě rozhodl, že ji zničí," řekla plačící mladá žena, která zesnulou znala.

Zaskočeni tragickou událostí byli sousedé v Krhovicích včetně tamního starosty Martina Majora. „Slyšel jsem od lidí, že ten útočník měl amok. Dva chlapi na něj poté, co zaútočil na svoji partnerku, museli skočit, aby ho zklidnili. Prakticky jej neznám. Bydlel tady krátce poté, kdy jeho příbuzní ten dům koupili," naznačil starosta Krhovic. Jak dodal, podobnou událost si v Krhovicích dvacet let nepamatuje.

K podobně tragické události došlo v březnu tohoto roku ve Znojmě. V rodinném domě zavraždil starší muž svoji podstatně mladší ženu a pak spáchal sebevraždu. Také v tomto případě zde po zemřelých zůstaly dvě malé děti. „Je to šílená tragédie. Oba mrtvé jsem znala. On byl bez práce a jeho ženu nedávno také vyhodili. Že to ale dojde takhle daleko, to si asi nikdo nedokázal vůbec představit," řekla již dříve žena, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Letos tak na jižní Moravě policisté evidují patnáct objasněných vražd.