Policisté obvinili v souvislosti s touto elektrárnou čtyři lidi. „Z toho tři pro trestný čin podvodu a jednoho pro trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Obvinění jsou stíháni na svobodě," sdělil Znojmskému deníku Rovnost Jaroslav Ibehej z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Podle státního zástupce Radka Mezlíka vznikla zatím miliardová škoda. „Celková škoda za dvacet let garantovaného provozu by pak mohla dosahovat téměř čtyř miliard korun," potvrdil Českému rozhlasu žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Mezlík.

Energetická společnost potvrdila, že policie jí zajistila část peněz na účtech. „Usnesení policie se týká zahájeného trestního stíhání čtyř lidí, kteří nejsou zaměstnanci žádné společnosti ze Skupiny ČEZ," sdělil mluvčí ČEZu Martin Schreier.

Dodal, že proti jeho firmě nesměřuje žádné trestní řízení a společnost se tak zříká odpovědnosti za případně způsobenou škodu. „Některá média publikovala zprávu o tom, že policie částečně obstavila naší divizi účet. Tyto nepravdivé informace uvádíme na pravou míru. Účet není obstavený, a to ani částečně," vzkázal Schreier.

Provoz solární elektrárny je přitom pravidelným zdrojem příjmů do obecní kasy Vranovské Vsi. „Máme sjednanou smlouvu a peníze dostáváme jednou ročně. Vždy v únoru zpětně za předchozí rok," sdělil starosta Vranovské Vsi Stanislav Holík.

O tom, že elektrárenské společnosti policie sáhla na účty, v pátek nevěděl. „Oficiální cestou jsme se o žádných komplikacích nic nedozvěděli," dodal starosta. Obec zatím může zůstat v klidu. „Peníze za loňský rok jsme obdrželi a máme je zařazené v letošním rozpočtu," uvedl Holík.

Příjmy z elektrárny jsou pro obec velmi důležité. „Letos například hospodaříme s příjmy kolem sedmi milionů korun. Daňové příjmy pokryjí chod obce i nutné opravy a investice. Pro možnosti budování a rozvoj jsou zásadní příjmy právě z elektráren," zdůraznil starosta.

U obce jsou fotovoltaiky tři, největší z nich provozuje právě velká elektrárenská společnost. Příjem obce z ní činí kolem půldruhého milionu korun. „Smluvní plnění vůči Vranovské Vsi zůstává samozřejmě beze změn," ujistil mluvčí ČEZu Schreier.