Senát vedený soudkyní Kateřina Kafkovou se zabýval případem ze září roku 2010. „Kaššai tehdy telefonicky požádal tajemníka Krejčíře, aby zařídil stornování výzvy pro pachatele přestupku při parkování v Gagarinově ulici ve Znojmě s tím, že tam řidič nakládal babičku, kterou vezl do jeho ordinace," rekapitulovala soudkyně. Tajemník pak podle obžaloby obratem volal Kolouchovi, aby se podíval, jak to s přestupkovým řízením vypadá a zda to jde ještě hodit do koše. „Tím tajemník Krejčíř překročil svou pravomoc a zastupitel Kaššai ho k tomu navedl, protože musel vědět, že jako tajemník vůči městské policii žádné oprávnění nemá," uvedla soudkyně při odůvodňování ve čtvrtek vyneseného rozsudku.

Vladimíru Krejčířovi proto soud uložil roční vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pokutu sto padesát tisíc korun, která podle soudu zhruba odpovídá škodě způsobené dalším zneužitím pravomoci při manipulaci nákupu dvou aut. Zbyška Kaššaie soud potrestal pokutou pětatřicet tisíc korun.

Bývalý šéf strážníků odešel od soudu jako nevinný muž. „Petr Kolouch byl obžaloby zproštěn, protože nebylo prokázáno, že se žalovaný skutek stal. Z provedeného dokazování nelze bez vážných pochybností dovodit, že zneužil svou pravomoc," uvedla předsedkyně senátu. Soud shledal, že způsobů, jak se příslušný dokument o přestupku ztratil, mohlo být víc a ve výpovědích svědků existovaly významné rozpory.

Kolouch, který se vzdal práva odvolání, odcházel ze soudní sítě zjevně pohnutý. „Klient považuje rozhodnutí soudu za spravedlivé, je to pro něj satisfakce. Žádné přestupkové řízení neovlivnil," uvedl jeho právní zástupce Martin Machač.

Na nevinně trvá nepravomocně odsouzený Krejčíř. „Ponechám si lhůtu pro vyjádření po doručení rozsudku, trvám ale na tom, že ani v tomto případě jsem se ničeho nedopustil," řekl bývalý tajemník znojemské radnice, který čelí dalším obviněním ze zneužívání pravomoci a manipulaci zakázek v jiném procesu u krajského soudu.

Hned po vynesení rozsudku oznámil odvolání Kaššaiův advokát Radek Ondruš. „Znojemský soud rozhodl přesně naopak než brněnský. Ten odsoudil šéfa strážníků, ale nikoho z návodců. Pokud by toto měl být precedens, je nepochopitelné, proč státní zástupce nežaloval nikoho z asi sedmdesáti lidí, kteří telefonovali odsouzeného řediteli Přikrylovi," argumentoval Ondruš.