Celé řízení začala společnost z Nového Města nad Metují, která se soudí o náhradu škody za ztracené cennosti. Pohledávka spočívá v náhradě škody a činí šest milionů dvě stě osmaosmdesát tisíc, s úroky a náklady řízení pak celkem devět a půl milionu korun," napsal advokát firmy Jan Malý v insolvenčním návrhu s tím, že firma má v ruce vykonatelný rozsudek Vrchního soudu v Praze.

Náhradu škody firma podle insolvečního návrhu uplatňuje kvůli kufru šperků ukradenému na veletrhu, jehož se firma účastnila před pěti lety na pražském Výstavišti.

Majitel zámku, společnost Reality MK, nyní návrh jednoznačně odmítla. „I když si je dlužník vědom rozsudku Vrchního soud v Praze pohledávku neuznává, protože je přesvědčen, že pohledávka vůči dlužníkovi nevznikla," napsali soudu právní zástupci vlastníka zámku. Dodali, že ve věci podala firma dovolání, které projednává Nejvyšší soud. Podle jejich podání je navíc insolvenční návrh z formálních důvodů neplatný.

Za svým si ale stojí i věřitel. Soud již dříve nevyhověl žádosti novoměstské firmy o vydání předběžného opatření, které by vlastníkovi zámku zabránilo nakládat s majetkem. Soud návrh odmítl s tím, že nutná omezení plynou již ze samotného insolvečního řízení. Firma se nyní odvolala k pražskému Městskému soudu. „ Soud prvního stupně nesprávně vyložil příslušné ustanovení insolvenčního zákona a vůbec nezabýval předloženými tvrzeními a důkazy Stroze konstatoval, že navrhovatel nedoložil, že by dlužník po vyhlášení insolvečního řízení postupoval v rozporu s ustanoveními tohoto zákona," argumentoval v odvolání právník věřitele Jan Malý.

Vývoj řízení a sporů kolem zámku pozorně sledují na radnici v Moravském Krumlově. „Podle mých posledních informací měl kvůli podanému odvolání odejít příslušný spis k vyšší instanci. Zpochybnění oprávnění insolvenčního návrhu je pro mně novinka. V pondělí zasedá naše zastupitelstvo, kterému předložím informaci o současném stavu sporu kolem zámku. Vše proto budu ještě konzultovat s právníky," sdělil starosta Moravského Krumlova.

Jak dodal, obává se zejména délky rozběhnutých soudních řízení. „Je to velký právní problém, který si strany musí vyřešit. Obávám se ale, že do předpokládaného data dražby prvního dubna spor rozhodnutý nebude. Zastupitelstvo bude muset posléze rozhodnout o dalším postupu, protože nám utíká čas, abychom mohli požádat o dotace na pokračování zámku. To ale nejde v situaci, kdy není jasné, jak se bude situace kolem něj odvíjet," dodal starosta. Krumlov usiluje o koupi zámku. Zastupitelé o tom rozhodli loni v létě. Poté ale převod zablokovaly spory.