Hned o pět set korun přišli opilí muži, kteří ve znojemských ulicích močili, kde se jim zrovna zachtělo. Přitom mohli dostat až dvojnásobnou pokutu. Tito a další lidé, kteří porušují vyhlášku města o veřejném pořádku, zaměstnávají stále častěji znojemské strážníky. Ti tvrdí, že už řeší více přestupků proti veřejnému pořádku než třeba v dopravě.

„Ve srovnání letošního a loňského půlroku jsou řešené přestupky v dopravě téměř ve stejné rovnováze. Ovšem v oblasti veřejného pořádku, konkrétně znečišťování ulic a veřejných prostranství, vzrostl počet řešených přestupků o desítky," uvedla preventistka znojemských strážníků Eva Smutná.

Podle ní strážníky nejvíce zaměstnávají kuřáci, kteří odhazují nedopalky na zem u nádraží v ulici Milady Horákové. „Dalším místem, kam nejčastěji jezdíme, je náměstí Svobody a ulice Pražská před vyhlášenými diskotékami," informovala Smutná.

Poslední případ močení na veřejnosti je z pátečního rána na náměstí Komenského. Obsluha kamerového systému zachytila devětadvacetiletého mladíka ze Znojma. Strážníci mu udělili blokovou pokutu ve výši pět set korun. „Setkali jsme se i s případem muže, který močil na dětském hřišti přímo na prolézačky pro děti," naznačila preventistka.

Ve většině případů se výtečníci ke strážníkům chovají slušně a s přestupkem souhlasí. „Ale najdou se i agresivní," dodala Smutná.

Osobní zkušenost s prací strážníků má mladá žena ze Znojma. Před časem se s manželem a přáteli vracela v noci ze soukromé oslavy v centru Znojma. „Věděla jsem, že bude problém. Vím totiž, že na budově prodejny obuvi je kamera. Jenže vysvětlujte to chlapovi, který přebral. Takže když přijela městská policie, nemělo smysl cokoli popírat. Prostě viděli, jak se můj chlap motá okolo zaparkovaných aut a nakonec, když potřeboval na malou, tak to udělal mezi zaparkovanými auty. Takže jsem za něj zaplatila pokutu a odvezla jej domů. Myslím, že ani pořádně nevnímal, co se kolem děje. Zákrok ze strany strážníků byl velmi korektní," popsala událost žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

Městská policie v takových případech velmi pomáhá státním policistům. Ti tak loni řešili jen minimum přestupků proti veřejnému pořádku. „Za celý loňský rok jsme řešili šestkrát rušení nočního klidu, dvakrát vzbuzení veřejného pohoršení a jedenkrát znečištění veřejného prostranství," vypočetla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Za první půlrok letošního roku se státní policie věnovala dvakrát rušení nočního klidu a jedenkrát znečištění veřejného prostranství. Strážníci takových přestupků letos řešili už téměř šedesát.

Na všech pokutách vybrala městská policie v loňském roce celkem milion čtyři sta osm tisíc korun. K letošnímu poslednímu červenci to bylo již jeden milion a dvaačtyřicet tisíc korun.