Bez varování a ze zálohy vystřelil v pátek dopoledne ze svého rodinného domu muž po tamním místostarostovi. Poté se tam zabarikádoval. Když pak do domu vtrhla policie, byl už mrtvý.

Ani jednomu z nich už záchranáři nedokázali pomoct. „Resuscitovali jsme muže se střelným poraněním. Přes veškerou naši snahu se ale nepodařilo obnovit jeho životní funkce. U druhého muže jsme pouze konstatovali smrt,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

V základní škole v Lovčicích předávala i sbírala zkušenosti učitelka ze Španělska.
Lovčické žáky zaujala učitelka ze Španělska. Přijela na výměnu zkušeností

Do obce se sjely policejní složky včetně zásahové jednotky, situaci ze vzduchu sledoval vrtulník. Nepomohl ani vyjednávač. Policie pak do domu vtrhla násilím. „K zabarikádovanému muži policie vtrhla kolem půl dvanácté, našla jej však už mrtvého,“ potvrdil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Střelba v Dražůvkách:
- kolem 10 hodiny dopoledne vystřelil muž na místostarostu
- ten doprovázel policii jako svědek kvůli trestnímu oznámení jiného občana
- na místo přijely zásahové jednotky, přiletěl vrtulník
- místostarosta zraněním podlehl
- střelec spáchal sebevraždu
- pozůstalým pomáhá policejní psycholog
- místostarosta měl šest dětí

Kriminalisté stále pracují na ohledání místa činu. Do této chvíle se našly dvě střelné zbraně (dlouhá i krátká). Vše dosud nasvědčuje tomu, že v případu půjde o vraždu a následnou sebevraždu. Na místě stále působí i policejní krizoví interventi. Z dosavadního šetření vyplývá, že podezřelý vystřelil bez jakékoliv výstrahy pravděpodobně přes zavřené okno. Policisté pod krycí palbou přemístili zraněného do bezpečného prostoru, poskytli mu první pomoc a přivolali záchranáře. Ani ti už bohužel zraněnému nemohli pomoci.

Důvodem střelby byla studna, ze které odebíralo vodu více lidí z obce. „Nemohli se shodnout, jestli je na obecním či soukromém pozemku. Pak se ale všichni domluvili, že se lidé, kteří doposud vodu čerpali, odpojí. Včetně místostarosty. U pachatele asi došlo ke zkratovému jednání, byl to podivín. Tato tragická událost je o to překvapivější, že místostarosta s ním měl dobré vztahy,“ popsala starostka obce Klára Čundráková.

Ilustrační snímek.
Tragédie v Kyjově: lidé pro děti zavražděné ženy vybrali už 130 tisíc

Podle ní neměl nikdo v obci tušení, že muž má takové sklony a že vlastní zbraň. „Neměl povolení držet střelnou zbraň,“ doplnil Šváb.

Sedmapadesátiletý místostarosta byl v obci oblíbený. Měl šest dospělých dětí a několik vnoučat. Lidé o něm mluvili s pohnutým hlasem. „Ráno jsem zaslechl hlasité rány, ale nedal jsem si dohromady, že jde o výstřely. Nemůžu tomu, co se stalo, uvěřit. Takový hodný člověk si to nezasloužil. Místostarosta se v obci staral o všechno,“ komentoval neštěstí Josef Müller, který má blízko místa střelby autodílnu. Je také místní zastupitel.

Místostarosta se ráno účastnil jako svědek policejní akce. Policisté na místo přijeli kvůli trestnímu oznámení, které podal střelcův soused. Důvodem bylo údajné vyhrožování právě kvůli vodě ze studny. Muž ale na místostarostu vystřelil.

Podobný případ řešili jihomoravští kriminalisté před dvěma měsíci. V rodinném domě v Ostopovicích u Brna našli po střelbě dva mrtvé. Muž zabil matku a poté otočil zbraň proti sobě. Policejní statistiky evidují do konce letošního dubna v kraji pět vražd. Loni jich vyšetřovali šestnáct.

Extreme food festival Brno 2018 v brněnských Lužánkách.
Festival jídla v Brně nabídne pivní jógu, v Kyjově zas chmelové závody

K vraždám podle nich dochází častěji mezi lidmi, kteří se znají. „Nájemné, či loupežné vraždy se nevyskytují,“ informoval již dříve náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Libor Kachlík.