Desítky mladých jehličnanů ukradnou zloději každoročně před vánočními svátky proto, aby měli zadarmo vánoční stromek. Police, lesníci a další lidé se sice na krádeže zaměřují, přesto se například vedení Městských lesů Znojmo letos rozhodlo použít ještě více chemických prostředků, než loni.

Znojemskému deníku Rovnost to potvrdil ředitel městských lesů Zdeněk Trojan. „Je to tak. Zloději jsou stále aktivnější, a proto letos použijeme ještě více speciálního postřik, kterým stromky ošetřujeme. Když si takto chemicky ošetřený stromek zloděj donese do tepla domova, začne nepříjemně páchnout," uvedl Trojan.

Stromky před krádeží chrání lesníci i jinak. „Tam, kde by v lese mohly vzniknout větší škody, ustříháváme vybrané větvičky stromku, abychom jej esteticky znehodnotili. Navíc používáme fotopasti," popsal Trojan s tím, že ročně tak městským lesům, které se starají o dva a půl tisíce hektarů, vznikají škody v řádech tisíců korun.

Zloději na Znojemsku kradou podle šéfa městských lesů převážně borovičky. „Ty máme v lesích nejčastěji. Trochu méně jedličky, dodal Trojan.

Na zloděje stromků a jmelí se připravili také pracovníci Lesů České republiky. „Posilujeme lesní stráže, které mohou za krádež stromku na místě udělit blokovou pokutu dosahující až patnácti tisíc korun," upozornil výrobně technický ředitel státního podniku Lesy České republiky Václav Lidický.

Lidí, kteří si vezou stromky autem, si v předvánočním čase všímají i policisté. „Speciální akce proti zlodějům stromků sice nechystáme, ale pokud hlídka zastaví při silniční kontrole auto, které veze stromek nebo především více stromků, zajímá se pochopitelně o jejich původ," řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Vloni například hlídka přistihla zloděje u Ctidružic. „Několik dní před Vánocemi jsme přistihli muže, jak si v autě odváží dva stromky. Další měl v lese připravený k odvozu. Šlo o přestupek, který jsme předali k dořešení komisi," naznačila mluvčí.

Ve Znojmě se vánoční stromky už několik dní dají koupit. V nabídce je řada druhů stromků v cenách od tří do osmi set korun.

Nad faktem, že jsou lidé schopní radovat se u ukradeného vánočního stromku, se pozastavil třeba Jaroslav Švarc ze Znojma. „Tohle mi rozum nebere. Vánoce jsou křesťanským svátkem, nepokradeš je přeci jedno z desatera přikázání. Ruka by měla upadnout člověku, který mladý stromek v lese ukradne. A jestli to někdo bere jako sport, tak to už je úplně mimo zdravý rozum. Ať takovým dávají pořádně tučné pokuty," řekl Švarc.