Pro zákon není problematický vztah s dívkou starší patnácti let, ale právě jeho záznam. „Dívka s mužem souložila dobrovolně, ale ten si vše natočil tajně, bez jejího souhlasu,“ informovala mluvčí blanenských policistů Lenka Koryťáková.

Podobné případy řeší v kraji policie jen vzácně. „Mnohem častěji se naši kriminalisté zabývají problémy s rozesíláním fotografií a následným vydíráním, které vyústí až do sexuálního nátlaku,“ sdělila koordinátorka prevence z jihomoravského krajského policejního ředitelství Zdeňka Procházková.

Ilustrační foto.
Zahrádkáři zvou na besedu. O květinách a bylinkách

Za šíření erotiky v níž působí mladiství, v současné době podle ní může široké užívání mobilních telefonů. „Je jakýmsi trendem se co nejvíce zviditelnit na sociálních sítích,“ podotkla Procházková.

Potvrdil to také vedoucí projektu E-Bezpečí Kamil Kopecký. „Je to všechno o výchově už od základní školy. Pokud si děti a mladiství budou uvědomovat, jak jsou podobné věci zneužitelné, budou si dávat větší pozor,“ konstatoval.

Mladí si natáčí sex, riskují

Mladí lidé však situaci naopak podceňují. „Nedomýšlí důsledky svého počínání a neuvědomují si možná rizika,“ uvedla Procházková.

Následky mohou být fatální. „Na psychiku oběti, zvláště tak mladé, to zapůsobí hodně. Závadový materiál se může znovu a znovu na sociálních sítích objevovat, třeba i po půl roce nebo i později. Mnohdy je to pro dítě tak velká rána, že se může pokusit i o sebevraždu,“ dodala Procházková.

Část Masarykova náměstí v Letovicích před radnicí čeká rekonstrukce.
Proměna Masarykova náměstí: méně aut, placené stání a nový vodní prvek

Důsledky zveřejnění erotických materiálů na psychiku ovšem mohou být různé. „Každý je jiný. Lépe to může snášet ten, kdo cítí oporu ve svém okolí,“ komentovala psycholožka Marcela Novozámská.

I rozeslání pár přátelům, podobně, jak tomu bylo v případě Blanska, přitom může spustit lavinu. „Takový materiál se velmi rychle šíří mezi známé, spolužáky nebo přátele na síti,“ připustila Koryťáková.

Nejčastěji šíření souvisí se sociálními sítěmi. „Mladí tam komunikují, dostanou žádost o odvážnější fotky a vyhoví jí. Poté následuje vyhrožování a vydírání ve smyslu 'pošli mi další fotky, odvážnější'. Další požadavky jsou poté na vstup na webkameru a tam je oběť přinucena k nejrůznějším praktikám,“ popsala obvyklý způsob zneužívání Procházková.

ilustrační foto
Žije z cizího. Zloděj telefonu si zaplatil jídlo v Paříži i vstup na Eiffelovku

Viníkům hrozí trestní stíhání. „Zveřejňování fotografií nebo videí se sexuálním obsahem nezletilé osoby je trestné. Pokud nahrávku se sexuálním obsahem nezletilého kdokoliv pořídí a odešle dál, dopouští se trestného činu šíření dětské pornografie,“ zdůraznila policejní mluvčí Koryťáková.