O dvě auta zabavená policisty přišel v květnu jedenadvacetiletý muž z Hodonínska. Třetí k nim přidal před pár dny. Jeho případ není ojedinělý, jihomoravští policisté zajišťují řidičům auta stále častěji.

Mladík z Hodonínska se musel vzdát nejdříve octavie, bavoráku a naposledy i passatu. „Muž auto řídil i přesto, že věděl, že má soudem vyslovený zákaz řízení motorových vozidel na dobu dvou let. Navíc mu kolegové testem zjistili přítomnost drogy v těle,“ řekl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

V rukou policie v kraji končí auta v desítkách případů. „Od začátku ledna do dvaadvacátého srpna letošního roku jsme zabavili v trestních řízeních třiačtyřicet osobních aut, dvě nákladní auta a pět motorek,“ sdělil Bohumil Malášek z krajského policejního ředitelství.

Ilustrační foto.
Mladý řidič přišel tento měsíc už o druhé auto

Zabavit auto mohou policisté jen v některých případech. Většinou řidičům, kteří s vozem opakovaně páchají trestné činy či přestupky. „K opatření v posledních letech saháme častěji než dříve. Vedou nás k tomu právě řidiči, kteří opakovaně páchají trestnou činnost a předchozí postihy se u nich minuly účinkem,“ upozornil Zámečník. Doplnil, že konkrétně na Hodonínsku se zatím jedná o jednotlivé případy, ne desítky.

O auto může přijít
∙ Řidič, který s ním opakovaně páchá trestnou činnost.
∙ Ten, kdo se opakovaně dopouští přestupků, jako je jízda pod vlivem alkoholu či drog.
∙ Ten, kdo porušuje zákaz řízení.
∙ O navrácení či propadnutí auta státu rozhoduje soud.

Podle krajského koordinátora Besipu Pavla Čížka je problém s nezodpovědnými řidiči otázka legislativy. „Lidé páchající opakovaně přestupky budou tak dlouho něco tropit, až to skončí špatně. Bohužel často i pro někoho dalšího, který je v situaci nevinně,“ posteskl si Čížek.

Řešení vidí v přísnějších trestech a větší vymahatelnosti. „Člověk, který často i přes zákaz řídí, většinou už nemá co ztratit. Dokud nebude odsouzen či ve vazbě, může zákon porušovat dál a nikdo to neovlivní,“ upozornil Čížek.

Ilustrační foto.
Namol opilý cyklista narazil do zaparkovaného auta a zůstal ležet na kapotě

Se zajišťováním aut souhlasí i Michal Zámečník, řidič a vysokoškolský student. „Pokud je to oprávněné, myslím si, že jde o správný postup. Ve chvíli, kdy je člověk bez řidičáku, nemohou mu už kromě auta nic vzít,“ zamyslel se řidič Zámečník.

JAN KUCHTA

Záchranářka Jitka Jágerová.
Za dvě hodiny pomohla na svět dvěma dětem. U porodu asistovala poprvé