Na dálnici D2 ve směru na Brno zastavili celníci dodávku s maďarskou poznávací značkou. „Řidič uvedl, že si veze motorovou naftu pro vlastní potřebu na cestu do Německa. Ale nepředložil k ní žádný doklad o řádném zdanění,“ uvedla mluvčí jihomoravského celního úřadu Lada Temňáková.

Celníci naftu zajistili. Únik na spotřební dani vyčíslili přibližně na tři tisíce korun.

Žehnání tříkrálovým koledníkům na brněnském Petrově
Tříkrálových koledníků stále přibývá. Nově přijímají i platební karty

Na dálnici D2 celníci zkontrolovali i jinou dodávku, tentokrát s ukrajinskou poznávací značkou. „Řidič vypověděl, že převáží šumivé víno, pivo a nějaké lihoviny z Duty Free do Anglie, nicméně kontrola prokázala ještě něco jiného. Kromě označených lahví alkoholu v nákladovém prostoru bylo také třiadvacet PET lahví s neznámou tekutinou,“ zmínila Temňáková.

Řidič uvedl, že jde o ovocný destilát, který koupil v Rumunsku. Doklad o nákupu však žádný neměl. Celníci zboží zajistili, únik na spotřební dani tentokrát činil přibližně pět tisíc korun. Zboží zatížené spotřební daní mohou řidiči přepravovat bez daňového dokladu pouze v omezeném množství.

Ilustrační foto.
Na zrušený přechod přes Koliště opět mohou chodci. Budoucnost? Nejistá

Celníci před Vánocemi prakticky denně kontrolovali také prodej na tržnici v Hatích na Znojemsku. „Poslední odpoledne před Štědrým dnem se jeden nekalý obchodník ukázal. Na stánku nabízel kabelky a obuv označené ochrannými známkami Guess, O BAG, Calvin Klein, Louis Vuitton, Converse a dalšími,“ vyjmenovala Temňáková.

Celníci tam našli také štítky s logy k označení zboží. „Vzhledem k podezření, že se nejedná o zboží vyrobené se souhlasem držitele práva duševního vlastnictví, celníci vše zadrželi,“ doplnila Temňáková.

Pětatřicetiletý muž usnul na lavičce v brněnském parku na Baštách, toho využili kolem druhé hodiny v noci dva mladíci ve věku devatenácti a dvaceti let. Začali mu prohledávat kapsy, zatímco třetí mladý muž postával poblíž.
Jeden hlídal, dva začali obírat o peníze spícího muže. Krádež odhalily kamery

Prodejní hodnota originálů by činila přibližně pětapadesát tisíc korun.