Případ začal včera projednávat Krajský soud v Brně. „Není mu kladeno za vinu, že vylákal dotaci a peníze zneužil k jinému účelu. Jde o to, že obžalovaný věděl, že na dotaci nemá nárok. Zfalšoval proto výběrové řízení a peníze si neoprávněně přivlastnil," řekl státní zástupce Sosík.

Začalo to prasaty

Bioplynové stanice začala firma Zevo stavět v roce 2005, kdy stál v jejím čele Rada. „Chovali jsme na Znojemsku prasata a řešili, jak využít odpad z živočišné výroby. Na zpracování jsme chtěli postavit bioplynovou stanici, která by fungovala i na komunální nebo jateční odpad a prošlé potraviny," vysvětloval Rada u soudu.

Protože v té době v republice žádná podobná stanice neexistovala, navázala jeho firma spolupráci s německou společností Lipp. „Pomáhali nám s přípravou studie vlivu na životní prostředí a podepsali jsme s nimi předběžnou smlouvu. Ukázalo se, že nám podle českých zákonů nemohou stanici postavit, protože tu nemají provozovnu. Proto Zevo vypsalo výběrové řízení na nového zhotovitele," doplnil Rada.

Právě výběrová řízení státní zástupce zpochybňuje. „Firmy uvedené jako účastníci výběrového řízení popírají, že dostaly výzvy k účasti. Navíc se řízení konala 10. a 15. srpna 2005 a místo vítězné firmy se až do 1. listopadu toho roku účastnila jednání a podepisovala smlouvy stále firma Lipp," upozornil Sosík. Rada to vysvětloval tím, že německá firma musela dohlížet na přípravné práce. Dvě třicetimilionové dotace od Evropské unie použil na splátku úvěrů na stavbu.

U soudu vypovídala bývalá Radova sekretářka Marie Straková, která pro něj pracovala v Agrodružstvu Jevišovice v době, kdy byl jeho ředitelem. Agrodružstvo bylo vlastníkem společnosti Zevo, která bioplynky stavěla. Státní zástupce se Strakové ptal na to, jak se ve firmě nakládalo s doručenou a odeslanou poštou. „Všechna příchozí pošta se zapisovala do sešitu a pak se přerozdělovala podle oddělení. Pošta pro firmu Zevo byla ve zvláštní složce, kterou si pak převzaly jejich pracovnice," popsala žena. Výpovědi dalších svědků soudkyně pouze přečetla.

Na podezřelou zakázku upozornili auditoři evropského účetního dvora. „Za podvod hrozí Radovi vězení na pět až deset let," doplnil státní zástupce. Jednání bude pokračovat příští týden.

Dostávali pokuty

Bioplynové stanice ve Velkém Karlově vyvolaly zájem lidí už v době, kdy vznikaly. Technologie zpracování živočišného odpadu nebyla dobře zvládnutá a v okolí se začal šířit silný zápach. Přestože Rada plánoval postavit na Znojemsku další stanice, odpor lidí ho od toho odradil. Za bioplynové stanice dostalo Zevo několik pokut od inspekce životního prostředí a dalších institucí. V součtu šlo o několik milionů korun.

Agro Jevišovice je známé také chovem krokodýlů, kterým se zabývá od roku 2004. Farma má v současnosti přes dvě stovky zvířat a čeká na schválení vyhlášky, která krokodýly prohlásí za jateční zvířata.