Žalobu na Znojmo kvůli Vinobraní krajský soud v Brně v úterý odmítl jako neprojednatelnou. Potomci Františka Koukala, tedy autora původního scénáře Vinobraní z let 1966 a 1967, podali na Město Znojmo a na Znojemskou Besedu žalobu ke krajskému soudu. „Jednalo se o žalobu podle autorského zákona. Nejde o nějaké peněžité plnění," přiblížil již dříve advokát Koukalových potomků Michal Svoboda.

Soudce Boris Filemon žalobu odmítl. „Jiří Koukal určitě podá odvolání, O co se opřeme, to v tuto chvíli opravdu nemohu říci. Je příliš brzy po projednání. Musíme pochopitelně vyčkat na písemné vyhotovení usnesení a podle toho, co bude obsahovat odůvodnění, se dále zařídíme," vysvětlil Svoboda.

Za ohrožené nepovažuje letošní Vinobraní šéf Znojemské besedy Dušan Varga. „Pan Koukal má pochopitelně právo na odvolání a my uvidíme, co bude dál. Může se stát cokoli, ale situaci bych řešil, až nastane. Pokud by nám soud něco nařídil, museli bychom se podřídit. Letošní ani další ročníky Vinobraní ale dle mého názoru ohrožené nejsou. Scénář Františka Koukala nevyužíváme," poznamenal Varga.

Dědicové Františka Koukala se domáhají právě toho, aby Znojemské historické vinobraní respektovalo pouze a jedině scénář, jehož autorem je Koukal. Přitom už v minulých letech řešily soudy obdobnou věc. Koukalovi dědicové vedli dlouholetý spor se Znojemskou Besedou kvůli ochraně autorských práv ke scénáři znojemského vinobraní. Před dvěma roky ale nepochodili ani u Ústavního soudu, když nároky dědiců odmítl předtím i brněnský krajský a olomoucký vrchní soud.

Advokát Svoboda před časem upozornil, že se snažili s městem před podáním žaloby dohodnout. „Loni v říjnu obdržely Město Znojmo a Znojemská Beseda od Jiřího Koukala a jeho sourozenců návrh dohody na vyřešení všech těchto problémů. Návrh představitelé města po asi dvouměsíčním studování odmítli dopisem o dvou řádcích. Proto jsme přistoupili k podání žaloby," zdůvodnil v únoru tohoto roku Svoboda.

Dle sdělení šéfa Besedy požadoval tehdy Jiří Koukal od města dva miliony korun za licenci na Vinobraní, což město odmítlo.

Pochybnosti o tom, zda žaloba má naději na úspěch vyjádřil i pamětník Petr Žák, který byl aktivním účastníkem původního Vinobraní a po roce 1990 se dokonce představil v roli krále Jana Lucemburského.

„Mám k dispozici všechny scénáře od roku 1967 a příliš se od toho původního neliší, pokud jde o hlavní scénu. Václav Beran zavedl novinku, kterou jsou konšelé putující po mázhausech. Myslím si ale, že žaloba nemá šanci na úspěch, autorská práva byla úplně jiná tehdy a jiná jsou v dnešní době. Co mě ale na radnici mrzí je, že na Ferryho Koukala vůbec nemyslí. Přitom letos v září oslaví 100 let os narození a zasloužil by si důstojnou vzpomínku," uzavřel Žák.