Drobné zpoždění nabralo projednání dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ve věci tří znojemských policistů. Kvůli podjatosti se z případu vyloučil soudce nejvyššího soudu Jan Engelmann. Byl totiž spolužákem šéfa znojemských policistů a jednoho z aktérů souzených soudy nižší instance, Mojmíra Pavelky. Zeman případ poslal k Nejvyššímu soudu (NS) v Brně. Ten se jím bude zabývat už v prosinci.

Blížící se jednání Znojemskému deníku Rovnost potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. „Ano, v této věci se skutečně pro podjatost vyloučil soudce Engelmann a v senátu, kterému bude předsedat jiný soudce, vůbec nezasedne. Doktor Engelmann totiž studoval s jedním z obviněných mužů," uvedl Knötig s tím, že věc by soud měl projednat příští měsíc.

Znojemští policisté Mojmír Pavelka, Petr Pokorný a Jiří Hradecký byli souzeni pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Trojice policistů se dostala do hledáčku inspekce pro podezření, že měli zachraňovat řidičský průkaz bývalé manželce exstarosty Znojma Petra Nezvedy a neoprávněně při tom manipulovat s příslušnými záznamy. Poslední soud ve Zlíně je ale všechny tři zprostil obžaloby v plném rozsahu.

Zatímco první muž státní policie na Znojemsku již nějaký čas opět pracuje ve své kanceláři v Pražské ulici ve Znojmě, jeho podřízený, vedoucí znojemského obvodního oddělení ve Znojmě Petr Pokorný, je dočasně v Brně. A nějaký čas tam zřejmě ještě bude pobývat. „Je na studijním pobytu. Kdy se vrátí do Znojma, nemohu v tuto chvíli sdělit," informovala krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Podobenka Pokorného přitom stále visí na policejním webu a sděluje veřejnosti, že je vedoucím oddělení. „Je totiž stále vedený na tomto tabulkovém místě, i když obvod momentálně přímo neřídí," vysvětlila Vedrová.

Dovolání podal nejvyšší státní zástupce už dvacátého května tohoto roku. „Podal jej v neprospěch obviněných policistů a navrhuje, aby Nejvyšší soud České republiky v neveřejném zasedání zrušil usnesení Krajského soudu ze dne devatenáctého března tohoto roku a rozsudek Okresního soudu ve Zlíně ze dne 31. 10. 2012 a přikázal věc Okresnímu soudu ve Zlíně, aby ji v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl," sdělila již dříve mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Návratu policejních šéfů se snažili zabránit řadoví policisté na Znojemsku. Před časem sepsali otevřený dopis, který zaslali krajskému ředitelství policie.