Špagety, makarony, fusilli (vřetena), farfalle (motýlci), fetuccine (pásky), cannelloni (roury), lasagne a spousta dalších italských názvů tvoří dlouhou řadu druhů v regálech každého obchodníka. A je jen na vás, co k nim vyberete tentokrát… My nabízíme čtyři jednoduché recepty, přičemž s každým z nich byste měli uspět u víkendového oběda a možná i osazenstvo stolu překvapit něčím novým.

Masové kuličky s růžičkovou kapustou
Jaro je za humny: uvařte si z první letošní sklizně. Nabízíme čtyři recepty

Nepříliš libozvučný název tarhoňa patří k těstovinám, které vyniknou v polévkách. Surovinu, kterou znáte nejspíše ze svých cest po Slovensku nebo Maďarsku, už docela snadno koupíte i v českých obchodech. Tarhoňa jsou vaječné těstoviny, které jsou vyrobené z mouky, vajec, kyselé smetany a slané vody. Obsahují lepek. Zkuste připravit polévku z kořenové zeleniny a přidejte do ní tyto jemné a na jazyku příjemné malé kuličky. Ale pozor! Možná pak na nějakou chvíli zavrhnete nudle.

Vydatné jídlo v podobě uhlířiny, honosněji nazývané Spaghetti carbonara, vás dobře zasytí. Naproti tomu po penne s ančovičkami se budete cítit lehce a budete rádi, že jste svůj jídelníček obohatili o docela zdravý recept. A když zvládnete lasagne s mletým masem, budete hrdi na svůj výkon a ještě si výborně pochutnáte.

Polévka z kořenové zeleniny s tarhoňou

Polévka z kořenové zeleniny s tarhoňouZdroj: archiv Deníku

Ingredience: 3 větší cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 200 g hrášku, 150 g těstovin tarhoňa, sůl, pepř, nové koření, bobkový list

Postup: Kořenovou zeleninu nechejte vcelku a krátce povařte v litru jemně osolené vody. Pak ji vyjměte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku. Do ní pak přisypte nakrájenou kořenovou zeleninu a po chvíli podlijte vývarem. Přidejte sůl a koření. Nechte krátce provařit a přidejte hrášek, opět přiveďte k varu. Tarhoňu mezitím uvařte v osolené vodě po dobu 4 minut, pak ji zceďte a přisypte do hrnce, kde už vře zeleninová polévka. Odstavte z plotny a můžete servírovat.

 

Těstoviny carbonara (uhlířina)

Těstoviny carbonaraZdroj: archiv DeníkuIngredience: 500 g špaget, 4 vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce másla, pepř mletý, sůl, 50 g parmazánu, 100 g slaniny, 2 stroužky česneku

Postup: Špagety vložte do vroucí osolené vody. Na kousky pokrájenou slaninu mezitím na pánvi s olejem orestujte dozlatova a zároveň totéž udělejte s česnekem nakrájeným na plátky. Ale ten dobře pohlídejte, nesmí příliš ztmavnout, byl by hořký. Těstoviny uvařené „na skus“ zceďte a ihned vložte do pánve, kde je promíchejte se slaninou a česnekem, osolte, opepřete a pak do nich rozklepněte 4 vejce, přidejte máslo, parmezán a stále míchejte tak, aby se nic nepřichytávalo na dně pánve. Jakmile dosáhnete vláčné konzistence, podávejte.

 

Penne s ančovičkami

Pene s ančovičkamiZdroj: ShutterstockIngredience: 500g penne, 6 ančoviček, 1 lžíce slunečnicového oleje, 80 g černých oliv, sůl, 3 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 500g rajčat, 1 chilli paprička

Postup: Penne vložte do vroucí osolené vody a povařte „na skus“. Na rozehřátý olej olejem dejte na plátky nasekaný česnek, přidejte nadrcené ančovičky a nakrájené olivy. Přidejte sůl, chilli papričku a nechte tři minuty restovat při 160 °C. Podlejte bílým vínem a chvíli prohřejte, pak přidejte čtvrtky rajčat. Pak už přidejte slité penne a řádně promíchejte. Nakonec je ještě můžete zakápnout olivovým olejem.

 

Lasagne s mletým masem

Lasagne s mletým masemZdroj: archiv DeníkuIngredience: 500 g balíček lasagne, 1 kg rajčat, 3 větší cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 100 g mouky, 50 g másla, 250 g mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek, 0,5 l mléka, 150 g parmezánu

Postup: Velká rajčata spařte ve vroucí vodě a oloupejte, ale dva kusy si nechte nespařené.  Rajčata zbavená slupek pak dobře rozmixujete. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte dozlatova na oleji. Oba druhy masa promíchejte a osolte, opepřete, pak osmahněte na cibulce. Přilijte rozmixovaná rajčata a nepřikryté lehce povařte.

Mezitím si připravte bešamel, ten je základem dobrých lasagní: Nechte rozpustit máslo a přisypte do něj mouku. Pak přilijte horké mléko, míchejte. Přidejte sůl a nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Bešamel je připravený, pak je třeba prokládat jednotlivé vrstvy: na spodek zapékací misky položte na plátky nakrájená zbylá rajčata i se slupkou, další vrstvu vytvoří mleté maso, na něj nastrouhejte sýr a polijte bešamelem.

Další vrstvu začínáte zase mletým masem, přidáte sýr a bešamel. Tak stále vrstvíte, dokud máte z čeho brát. Končíte ale vždy bešamelem! Misku přikryjte a pečte v troubě cca 40 minut při teplotě 150 °C.

Masopustní tabule byla vždy bohatá.
Černá polévka, koblihy nebo škvarky na víně. Zkuste skvělé masopustní recepty