"V případě trávicích potíží je vhodné mít v první řadě k dispozici živočišné neboli aktivní uhlí. Proti nadýmání poslouží simetikon, pokud je spojeno s těžkým trávením, mohou pomoci trávicí enzymy," uvedl viceprezident komory Aleš Krebs. Doporučuje především prevenci - střídmost a každý den trochu pohybu, alespoň procházku.

O svátcích se podle něj častěji objevují také potíže se žlučníkem, na které lze využít kapky se směsí bylinných výtažků nebo tobolky s obsahem fenipentolu. Časté bývá také pálení žáhy po konzumaci některých jídel. Způsobují ho žaludeční šťávy, které se vracejí zpět do jícnu. Předcházet se mu dá vynecháním kořeněných a smažených jídel, kávy či alkoholu a zařazením do jídelníčku více ovoce a zeleniny. V lékárnách jsou volně dostupné léky, které obtíže zmírňují. Neléčené dlouhodobé pálení žáhy může způsobit až vznik žaludečního vředu a zvýšit riziko zhoubného nádoru jícnu.

Dostatečný spánek

V případě nadměrné konzumace alkoholu radí lékárníci předcházet ranní kocovině už večer. Bolest hlavy je způsobená dehydratací, proto je třeba pít zejména vodu už večer před ulehnutím. Další "léčbou" je dostatečný spánek.

Ilustrační foto
Co jedí děti na Štědrý večer? Kuřecí řízek nebo kapra

Odborníci varují zejména před užíváním léků na bolest s paracetamolem, jako jsou paralen, panadol, coldrex či valetol. V kombinaci s alkoholem mají nežádoucí účinky, jako je zimnice, horečka, únava, zvracení či otoky kloubů. Požití většího množství, například více než osmi tablet paralenu za den, může být toxické pro játra.

Loni vypil každý Čech v průměru 11,7 litru čistého alkoholu. Rizikové pití, při němž hrozí zdravotní následky a závislost, je charakterizováno více než třemi velkými dvanáctistupňovými pivy, čtyřmi deci vína nebo třemi panáky za den, už žen dvoutřetinovými hodnotami. Mezi užíváním alkoholu by pak měla podle odborníků být dvou či třídenní pauza. Chronická konzumace alkoholu zhoršuje krevní tlak, vede k obezitě a vyššímu riziku nádorů. Je také častou příčinnou nehod a sebevražd.

Dietní chyby

Jedno velké pivo se u 85kilogramového muže odbourává z organismu dvě a čtvrt hodiny, u 60kilogramové ženy přibližně tři a tři čtvrtě hodiny. Sklenice vína se odbourává téměř dvě a půl hodiny u muže a přes čtyři hodiny u ženy. Malý panák tvrdého alkoholu se bude odbourávat tři a čtvrt hodiny, respektive tři a tři čtvrtě hodiny u ženy.

Psí cukroví
Lahůdka? Hovězí s brusinkou. Lidé pečou také psí „cukroví“

Volnější režim podle lékárníků vede častěji nejen k dietním chybám, ale také k vynechání léků. "Během vánočních svátků se někteří pacienti častěji dopouštějí chyb v užívání předepsané medikace. Protože mají narušený standardní denní režim, občas na užití léku zcela zapomenou, nebo jej užijí později a s nevhodnou stravou," řekl prezident komory Lubomír Chudoba.