Online reportáž

"Národní referenční laboratoř hlásí dnes ráno dva pozitivní výsledky na koronavirus. Jedna žena ročníku 1959 ze Středočeského kraje přišla v zaměstnání do kontaktu s nakaženou ženou, která byla na lyžích v italské Val Gardeně," napsal na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Druhým potvrzeným je podle ministra muž ročníku 1966 z Ústeckého kraje, který se vrátil z lyžování v italském Sextenu. "Celkem jsme za celou republiku doposud vyšetřili 1193 pacientů, u čtyřiceti z nich se onemocnění potvrdilo," informoval Vojtěch. 

Uzavření škol může pro řadu rodičů přinést komplikace. Policejní ředitel Jan Švejdar uvedl, že o bezpečnost v zemi se lidé obávat nemusí. „Rád bych ujistil veřejnost, že dneškem přijatá opatření o uzavření škol v žádném případě neohrozí zajištění bezpečnosti v naší zemi. Situaci, kdy řada policistů - rodičů bude také řešit péči o své malé školáky, rozhodně zvládneme,“ napsal na twitteru 

Kvůli boji proti šíření nemoci dojde k uzavření všech příspěvkových organizací ministerstva kultury. Zavřou se galerie, knihovny i muzea. Informoval o tom ministr kultury Lubomír Zaorálek a doplnil, že lidem, kteří si již zakoupili vstupenky, budou vráceny peníze.

V Olomouckém kraji je první potvrzený případ 

V Olomouckém kraji je podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) první potvrzený případ nákazy koronavirem. Nakažený Japonec, který žije v Olomouci, leží na infekčním oddělení prostějovské nemocnice. Okleštěk to dnes řekl novinářům během mimořádného zasedání bezpečnostní rady Olomouckého kraje.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Důležité kontakty ke koronaviru

"Je to Japonec, který žije v Olomouci a pracuje v Olomouckém kraji. Byl na služební cestě v Anglii a zdržel se chvíli v Mnichově," uvedl Okleštěk, podle kterého muž byl po návratu do Česka od začátku března v karanténě. Muž žije sám a protože se u něj příznaky nemoci postupně zhoršovaly, tak kontaktoval lékaře a nakonec se ukázalo, že je nakažený koronavirem. Skončil na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov.

Cestovatelská anamnéza nakaženého muže podle hejtmana odpovídá výskytu koronaviru a klinické příznaky také. "Je to potvrzený výskyt a dá se říci, že máme první koronavir na území Olomouckého kraje," uvedl Okleštěk.

Průběh nemoci u muže hospitalizovaného v Prostějově podle Oklešťka v tutu chvíli není závažný. Zatím nebylo rozhodnuto, zda zůstane v péči lékařů infekčního oddělení Nemocnice Prostějov nebo bude přepraven do pražské nemocnice Na Bulovce.

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

"Vzhledem k vývoji epidemie koronaviru jsme rozhodli o dalších mimořádných opatřeních. Od 10. března se zakazují divadelní, hudební a filmová, sportovní a jiné shromáždění - a to jak veřejné, tak soukromé přesahující účast sto osob. Opatření se nevztahují na jednání státních institucí," uvedl Andrej Babiš po jednání Bezpečnostní rady státu. 

"Není zatím potřeba, aby byly kvůli novému koronaviru zavírány restaurace či nákupní centra," doplnil Vojtěch s tím, že problém jsou jednorázové akce.

Od středy se zároveň uzavírají všechny školy kromě univerzit. „Od 11. března se zakazují osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách,“ řekl dále Babiš. 

Nový druh koronaviru nese označení SARS-CoV-2 a způsobuje chorobu COVID-19.
Koronavirus: Lehčí chřipka, nebo novodobý mor?

Mateřských škol se zrušení výuky od středy nebude týkat, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nejde podle něj o velké kolektivy dětí, navíc by to mělo dopad na rodiče.

"Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala. To je základ," zdůraznil Babiš s tím, že pak mají být rodiče doma s rodinou. Odpověděl tak na dotaz, zda vláda zvažovala dopad na zaměstnavatele při uzavření škol. Opatření má zabránit šíření nákazy.

Mimořádné opatření

Mimořádné opatření dnes zveřejnil ministr zdravotnictví. Je podle něj nutné být aktivní hned na začátku epidemie. V Česku v úterý testy prokázaly koronavirus u člověka, u kterého se neví, kde se nakazil „Epidemiologická situace se nevyvíjí dobře. Nejsme v tomto směru úplně ojedinělí. Slováci a Izrael šli podobnou cestou. Je dobré jít touto cestou v počátku, a ne ex post jako v Itálii,“ konstatoval Vojtěch. 

Opatření bude vláda vyhodnocovat podle vývoje situace, uvedl Vojtěch na dotaz, na jak dlouho mají být školy uzavřeny. Po tiskové konferenci mluvil nezávazně o týdnu, spíše dvou týdnech. Učitelů se opatření podle něj týkat nebude, mohou vyučovat například přes internet, uvedl.

 Kvůli koronaviru platí v Česku ode dneška zákaz návštěv v lůžkových odděleních nemocnic a domovech pro seniory s výjimkou oddělení pro děti či rodičky. Zákaz se netýká také hospiců. Pokračují kontroly na deseti hraničních přechodech na jihu a západě země, při nichž hasiči namátkově měří teplotu řidičům a cestujícím.

Policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali za uplynulých 24 hodin 35 834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili s podezřením na koronavirus. Víc než 9000 lidem hasiči změřili teplotu, do karantény putovalo šest osob, oznámila dnes policie na twitteru.

Setkání Babiše se Söderem bylo zrušeno 

Odpolední setkání premiéra Andreje Babiše (ANO) s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem (CSU) na hranici mezi Železnou Rudou a Bayerisch Eisenstein (Bavorskou Železnou Rudou) bylo zrušeno, oznámil dnes ráno úřad vlády. Důvodem je současná situace kolem šíření koronaviru.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Mluvčí vlády Jana Adamcová ČTK řekla, že premiér se také musí připravit na videokonferenci lídrů členských zemí EU kvůli koronaviru, které začne v 17:00. Náhradní termín setkání obou politiků zatím podle ní nebyl stanoven. Babiš se Söderem měli diskutovat o česko-bavorských vztazích, současnému boji proti koronaviru, hospodářské a policejní spolupráci, migraci či železničním spojení Praha - Domažlice - Furth im Wald - Mnichov.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník