Kromě množství nově nakažených se v úterý ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne snížil i počet provedených testů na koronavirus. Předešlé úterý zdratovníci udělali téměř 44 tisíc PCR testů a přes 31 tisíc antigenních, kdežto tento týden v úterý zhruba 21 tisíc PCR a 34 tisíc antigenních testů. Podíl odhalených případů nákazy na počtu testovaných tak v úterý rostl.

V kategorii preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, podíl nově potvrzených případů nemoci mírně stoupl z 0,43 procenta za předchozí úterý na 0,46 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních vzrostl z 1,60 na 2,33 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni třeba lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 3,58 na 3,90 procenta.

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Epidemie je v mezích, uvedl ministr Vojtěch. Uznávání protilátek zatím nebude

Nadále vysoké jsou ve srovnání s předchozím týdnem počty lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Navíc přibývá i pacientů ve vážném stavu. Zatímco předchozí úterý bylo hospitalizovaných 96 a z toho 16 ve vážném stavu, tento týden v úterý bylo pacientů už 145 a 25 ve vážném stavu.

Reprodukční číslo dále klesalo 

Tzv. reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, však dnes dále klesalo. Z úterní hodnoty 1,18 se snížilo k dnešku na 1,11. Před týdnem dosahovalo téměř hodnoty 1,5. Stále se ale drží nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření nemoci. Nad jedničkou je reprodukční číslo nepřetržitě od 26. srpna. Tzv. incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu-19 za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel, k dnešku stagnovalo na 25 případech.

Ve většině regionů incidenční číslo stagnovalo, nebo i kleslo. Výrazně se snížilo třeba v Karlovarském kraji, kde bylo dosud nejvyšší ze všech regionů, a to z úterních 47 nakažených za týden na sto tisíc obyvatel na 40. Karlovarský kraj se tak nyní dostal na stejnou úroveň jako Praha, která byla předtím na druhé příčce tabulky. Naopak nejnižší je incidenční číslo nadále v Libereckém kraji s devíti případy za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Ilustrační snímek
Vláda změnila pravidla. Na plavání budou děti z jedné školy moci i bez testů

Za celou dobu epidemie covidu-19 v Česku od začátku loňského března bylo v zemi potvrzeno asi 1,68 milionu případů nemoci a zemřelo 30 417 lidí s covidem-19. Za posledních sedm dní byla podle ministerstva zaznamenána tři úmrtí lidí s covidem-19.

Od konce loňského prosince se mohou lidé v Česku proti covidu-19 očkovat. Za celou dobu vakcinace bylo v zemi podáno dohromady asi 11,66 milionu dávek očkovacích látek. Plně naočkováno bylo už 5,86 milionu lidí v Česku. V posledních týdnech počty očkovaných výrazně klesají. V úterý dostalo vakcínu 11 710 lidí, zatímco předchozí týden se počty očkovaných pohybovaly ve všedních dnech kolem 14 až 18 tisíc. Ještě na začátku srpna bylo denně podáváno kolem 50 tisíc dávek vakcín, a na začátku července dokonce přes 100 tisíc dávek.